Европейците имат сериозни проблеми със зъбите, СЗО: Спрете захарта

Организацията призова страните да предприемат спешни мерки

20.04.2023 | 17:34 Редактор: Вяра Димова
Европейците имат сериозни проблеми със зъбите, СЗО: Спрете захарта

Европейските страни трябва да предприемат бързи действия срещу увеличаването на стоматологичните заболявания, призова Световната здравна организация в нов доклад, цитиран от ДПА.

В документа се посочва, че един от всеки двама възрастни или 50,1% в европейския регион на СЗО е страдал от сериозен проблем в устната кухина през 2019 г.

Директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клюге заяви, че проблемът е глобален, а според приблизителни оценки 3,5 милиарда души по света са засегнати от проблеми като кариес и загуба на зъби. 

В Европа общият брой на засегнатите хора е 466 милиона. В доклада на СЗО се казва също, че 53 европейски и централноазиатски държави трябва да подобрят достъпа до основни стоматологични дейности. 

Освен консумацията на захар СЗО посочва тютюна, алкохола, травмите и лошата хигиена като основни фактори за заболявания на устната кухина, информира БТА.

Зъбният кариес е най-разпространеното незаразно заболяване в света, каза Клюге и добави, че са достъпни всички инструменти за превенция. Според него новите политики за намаляване на потреблението на захар могат да бъдат добро начало, отбелязва още ДПА.

Снимка: pixabay