Как да избегнем усложненията с кариесите при децата?

Генетичните фактори не могат да бъдат моделирани или повлияни

19.07.2023 | 10:58 Редактор: Искра Ангелова
Как да избегнем усложненията с кариесите при децата?

През летния сезон всички търсим начин за разхлаждане. Децата искат сладоледи, сокове, които са изключително богати на захари. Приемът им между храненията повишава киселинността в устата, благоприятства развитието на кариесогенни бактерии, натрупването на плака, деминерализацията на твърдите зъбни структури напредва като процес и все по-често се стига до кариес.

Кариесът е едно от най-разпространените заболявания в устната кухина. Някой автори смятат, че е най-разпространеното хронично орално заболяване в детска възраст. Според различни проучвания то засяга до 100% от възрастното население и между 60 и 90% от децата в световен мащаб.

Последно подобно проучване в рамките на България е правено през 2007 г. Според него около 71% от децата до 6-годишна възраст страдат от кариес и неговите усложнения. При 12-годишните процентът нараства до около 78. По-съвременни проучвания сочат, че при деца между 3 и 5 години средно от кариес са засегнати 2 зъба, от 6 до 9 години- по 4, а от 10 до 12 години - между 3 и 4. Тези стойности са по-високи от стойностите на подобни проучвания в Западна Европа, Северна Америка и Канада.

Основните рискови фактори за развитие на кариес в детска възраст могат да се разделят в няколко групи: генетични (вродени), хранителни, хигиенни, социален статус.

Генетичните фактори не могат да бъдат моделирани или повлияни. Пациенти, които са предразположени към развитие на кариозни процеси, са тези с проблеми в минерализацията на твърдите зъбни структури (емайл и дентин). Тези заболявания могат да бъдат предадени от родител или придобити по време на вътреутробното развитие (прием на определени медикаменти от майката, дефицит на витамини и минерали, недобре регулиран прием на флуор).

При проучване на рисковите фактори за развитие на кариес при деца между 3 и 6 години в област Варна се стига до заключението, че е особено силно влиянието на лошата орална хигиена и въглехидратното хранене върху появата, развитието и прогресирането на кариозния процес във временно съзъбие.

Влиянието на хранителните навици при децата за развитието на кариес е от водещо значение. Прием на прости въглехидрати (сладкиши, бонбони), както и на лепливи храни (снаксове, чипсове, бургери) значително повишава риска не само от единични кариесни лезии, но и от кариес на ранното детство. Неправилни хранителни навици също повишават риска от кариозни заболявания - нощно хранене, пиене от биберон за заспиване или нощем (на сокове), даване на сладкиши като награда или утеха. Някои автори дори посочват, че продължителното кърмене значително повишава риска от кариес на ранното детство при деца между 2- и 5-годишна възраст. Не се препоръчва и хранене (включително кърмене) и прием на течности (различни от вода) нощем при деца над 1 година.

Споделянето на храна и прибори с възрастните също значително повишава риска от кариес при децата, тъй като се поселват много бактерии в устната кухина. Зъбният статус на възрастните също е от водещо значение за оралното здраве на децата. Практики като сдъвкване на храна от възрастен и даване на дете са абсолютно отречени и доказани като изцяло вредни за децата.

Четете цялата статия в puls.bg.