Високото кръвно, затлъстяването и възрастта правят бременността рискова

Бременността на над 35 години е рискова

08.06.2023 | 11:42 Редактор: Петя Кръстева
Високото кръвно, затлъстяването и възрастта правят бременността рискова

Нормалното протичане на бременността може да бъде нарушено поради действието на различни рискови фактори, каквито са някои хронични заболявания като диабет или високо кръвно налягане. Пациентките с хронични заболявания, които са били диагностицирани още преди началото на бременността, както и тези, развиващи такива състояния по време на бременност, трябва да бъдат внимателно проследявани от специалист.

Високото кръвно налягане по време на бременност може да се наблюдава под няколко форми. В някои случаи пациентките са с хронична хипертония още преди да забременеят, а в други – хипертонията се развива по време на самата бременност – гестационна хипертония.

Други хипертензивни състояния по време на бременност са прееклампсията и еклампсията. При тях са характерни признаците на органна недостатъчност, главно от страна на черния дроб и бъбреците, в съчетание с хипертония.

Рискът за протичане на бременността е различен в зависимост от възрастта на майката. Забременяване на по-късен етап, което се определя като бременност на възраст над 35 години, е свързано с повишен риск от нарушено протичане на бременността. Наблюдава се по-висок риск от летален изход за майката, развитие на прееклампсия, нарушен растеж и дистрес на плода. От друга страна, забременяването в ранна възраст – по време на юношеството също крие множество рискове както за плода, така и за майката.

Характерен е по-висок риск от развитие на ендометрит, както и кръвоизливи след раждането, умерени форми на прееклампсия и затруднено раждане. Както на по-късна, така и на по-ранна възраст се наблюдава повишен риск от преждевременно раждане, в сравнение с жените, които забременяват в рамките на 20-тата декада от живота.

Наблюдава се все по-широко разпространяване на затлъстяването и наднорменото тегло в световен мащаб. При пациентките, които са с наднормено тегло или затлъстяване преди началото на бременността, е необходимо стриктно проследяване от квалифицирани специалисти. Тези две състояния увеличават риска от развитие на гестационен диабет или хипертония по време на бременност. Това, от своя страна, е свързано с повишен риск от преждевременно раждане, спонтанен аборт и раменна дистокия.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Pixabay