България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

14-ото издание на Форум "Бременност и детско здраве" дава безценни съвети на бъдещи и настоящи родители

Румяна Тасева: Темата, над която сме се съсредоточили, е връзката между родителите и детето

08.06.2023 | 07:51 Редактор: Михаела Димитрова

На 10 юни предстои традиционното издание на форум "Бременност и детско здраве", които здравният портал Puls.bg организира. Там бъдещи и настоящи родители ще могат да получат ценни съвети от водещи специалисти по майчино и детско здраве.

"Вече десет години подред се опитваме да фокусираме вниманието на родителите към определена тема. Темата, над която сме се съсредоточили тази година, е връзката, която създаваме между родителите и детето, между майката и детето след прекъсването му с пъпната връв. Подготвили сме много панели, всеки е на различна тема - бременността, раждане, бебе, детско здраве... Лекторите са различни", обясни главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева в студиото на "България сутрин".

Тя допълни, че в събитието ще се акцентира върху хормоналната настройка при бременната жена, както и върху коликите при бебетата. 

"Ще дадем нов поглед за това как родителите могат да се спасят от безсънието във връзка с този период на бебето. В панела за детското здраве трима наши лекари от университетски болници ще разкажат за различни заболявания и проблеми при децата", каза Тасева.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Явор Пукалски, който ще вземе участие във форума, обясни, че патологията, която се развива през лятото, е специфична заради по-буйните игри, които децата играят. По негови думи тогава се наблюдават високоенергийни травми като счупвания на нивото на китката, фрактури на нивото на лакътя. 

"Пътнотранспортните произшествия зачестяват и представляват предизвикателство за нас, травми от батути, тротинетки не са изключение, наблюдаваме пик в последните години", подчерта той и посъветва родителите, ако имат съмнение за някаква травма при детето, да посетят спешния кабинет.

"Детската травматология е на европейско ниво, не отстъпваме по каквото и да било от колегите и като бази. Форумът е прекрасен, защото помага на родителите да се запознаят с по-важните проблеми и ситуации, в които могат да изпаднат. Това им дава възможност за адекватна реакция, спестява им доста главоболия и безсънни нощи", категоричен е д-р Пукалски.

Участие в тазгодишното издание на форум "Бременност и детско здраве" ще вземат шампионката по жиу-жицу Мила Савова, лайфкоучът Сами Хосни, изпълнителките Веси Бонева и Йоана Драгнева.

"Живата връзка на хората е много позитивна след прекъсването на събитието. Поне три месеца работим за събитието, не е трудно и наистина тези лекари и медици, към които се обръщаме, с радост приемат да участват в нашия форум", посочи още Румяна Тасева.

Гледайте видеото с целия разговор.