Тромбофилия и бременност - защо плодът не расте нормално и се стига до аборт?

Тромбофилията е важен рисков фактор за тромбоза

06.06.2023 | 17:18 Редактор: Искра Ангелова
Тромбофилия и бременност - защо плодът не расте нормално и се стига до аборт?

Тромбофилията е група от генетични заболявания, които предизвикват необичайно съсирване на кръвта. Тромбофилията е свързана с повтаряща се загуба на бременност, ограничаване на растежа на плода, късни спонтанни аборти, мъртво раждане и прееклампсия.

Клиницистите обикновено прилагат термина тромбофилия само за пациенти с атипична тромбоза. Успешният изход на бременността изисква ефективно маточно-плацентарно кръвообращение. Тази система може да бъде компрометирана от нарушения, свързани с протромботично състояние. Майчината тромбофилия може да бъде рисков фактор за прееклампсия и интраутеринно забавяне на растежа.

Типът тромбофилна мутация, която се открива най-често, е дефицит на метилентетрахидрофолат редуктаза, следвана от мутацията на протромбиновия ген и мутацията на фактор V на Лайден.

Тромбофилията се определя като предразположеност към тромбоза, като патология, свързана с повишена склонност към венозен тромбоемболизъм. Тромбофилията допринася за повече от половината от тромбоемболичните събития по време на бременност.

Тромбофилията е важен рисков фактор за тромбоза. Тромбофилните дефекти могат да бъдат придружени от повтарящи се спонтанни аборти, вътрематочно ограничаване на растежа, прееклампсия и ХЕЛЛП синдром.

Множество проучвания съобщават за връзка между дефектите на тромбофилията и неблагоприятните резултати от бременността, включително прееклампсия и вътрематочно ограничаване на растежа. Предполага се, че предразположението на кръвта на майката към съсирване би довело до тромбоза в кръвоносните съдове на плацентата, като по този начин ограничава обмена на кислород и хранителни вещества, което води до ограничаване на растежа на плода.

Четете цялата статия в puls.bg.