Какво е необходимо, за да имаме спокойна бременност?

Добрата хидратация ще ви помогне да се предпазите от поява на стрии

02.04.2023 | 23:40 Редактор: Искра Ангелова
Какво е необходимо, за да имаме спокойна бременност?

Ако скоро сте научили, че сте бременна, и особено, ако ви е за първи път, навярно в главата ви е микс от много мисли и въпроси, свързани с този вълнуващ период от живота на една жена. Как да се храните, какво трябва да си купите, как ще се промени тялото ви и как да се грижите за него през тези 9 месеца, са само малка част от въпросите, които нахлуват в главата ви.

В този момент ние ще сме до вас и ще ви споделим за някои от задължителните неща, които трябва да има бременната жена, за да се чувства спокойно и комфортно. Ето някои от тях.

Витамини за бременни

По време на бременност се увеличават нуждите на организма от витамини и минерали, което е съвсем естествено - все пак, в тялото ви расте още един живот. За да се удовлетворят тези нужди е задължително бременната жена да се храни, колкото се може по-разнообразно, включвайки продукти от различни групи - протеини, въглехидрати, полезни мазнини. Тъй като не винаги обаче можем да си набавим всички необходими ценни микроелементи от храната, препоръчително е да се взимат и т.нар. витамини за бременни. Най-често това са готови формули, които включват основните и най-важни витамини и минерали като фолиева киселина, магнезий, калций и желязо.

Желязото е важно хранително вещество по време на бременност, но и след раждането. Благодарение на него се намалява рискът от анемия, която може да се развие след раждането, поради загуба на кръв. Ако имате ниски нива на желязо и приемате мултивитамини преди или след раждане, уверете се, че съдържат желязо.

Още един важен минерал за женското здраве както при бременност, така и след появата на бебето и периода на кърмене е калцият. Той е необходим за правилното функциониране и здравината не само на костите и ставите, но и на кръвоносната, мускулната и нервната система. 

Препоръчително е преди употреба на хранителни добавки да се консултирате с наблюдаващия ви гинеколог, който да прецени коя комбинация е най-подходяща за вашето състояние. Успоредно на приема на добавки не подценявайте балансираното хранене и ако взимате добавки, не се успокоявайте, че това е достатъчно.

Вече е пролет, а скоро след това идва лятото и ако сте бременна в този период, имате възможността да се храните с най-различни пресни плодове и зеленчуци. Възползвайте се максимално и дайте на тялото и бебето си най-доброто!

Козметика за бременни

По време на бременност тялото ни се променя много, а това включва изменения и на кожата. Коремът расте, обиколката на гърдите, дупето и бедрата също нараства. Няма как това да не доведе до промени в състоянието на кожата, която става по-суха, чувствителна, може да се появи и сърбеж, стрии, а да не забравяме и целулита. Ако вече имате портокалова кожа, през този период е възможно целулитът да стане още по-видим. Но не се стряскайте. Има много възможности да хидратирате и подхраните кожата с козметика за бременни, така че да я запазите възможно най-стегната и гладка. 

За да постигнете добър ефект, е препоръчително още в първите седмици на бременността да вземете подходящи продукти за хидратация, които да успокояват кожата и да я запазят гладка и нежна. Добрата хидратация ще ви помогне да се предпазите и от поява на стрии. Ако се храните балансирано и здравословно, това също ще допринесе за запазване на красивия вид на кожата ви.

Разбира се, когато избирате продукти за кожата ви, следете това да е козметика за бременни, защото при нея има по-специфични изисквания, съобразени с плода, който расте в корема ви.

Сред най-предпочитаните кремове и масла против стрии са продуктите с кокосово масло. Когато нанасяте хидратиращ лосион или серум на корема, бедрата и дупето, не забравяйте и за зоната на бюста. Гърдите също уголемяват размера си през месеците на бременността и това може да доведе до поява на стрии. Нанасяйте два пъти дневно крем за гърди. Не забравяйте грижата за гърдите и след раждането, когато при кърменето често се случва зърната да се разранят. Още докато сте бременна можете да си правите списък с продукти, които ще ви трябват след раждането и да следите за атрактивни промоции. Така можете да се снабдите с някои продукти на много по-изгодна цена.

Освен крем за гърди и зърна за след раждането, можете да си вземете и менструална чашка. През последните години тези чашки станаха много популярни и търсени, защото са екологични и същевременно удобни. Те се поддържат лесно, подходящи са за спорт по време на менструация и са произведени от хипоалергенен материал.

Книги за бременни

Със сигурност имате много приятелки, които вече имат дете и могат да ви споделят много ценни съвети за бременността и майчинството от своя личен опит, но също толкова полезни са и книгите за бъдещи родители, които ще ви подготвят допълнително. С напредването на бременността всяка седмица от вашия живот и от този на бебето в корема ви ще се променят. Тялото ви ще се променя, а бебето ви ще се развива. Вълнуващите етапи, през които преминавате заедно са изключително интересни и книгите за бременни ще ви дадат много ценна информация какво точно се случва в тялото ви, какви процеси протичат.

Най-вероятно по време на бременността ще ви изникнат десетки въпроси, а не може за всеки един от тях да звъните на приятелка или пък на гинеколога си, нали? За тази цел са книгите. Те ще ви дадат отговорите на вашите въпроси и ще ви вдъхновят през един от най-емоционалните периоди в живота на една жена.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.