Алуминият оказва влияние върху развитието на болестта на Алцхаймер

Металът се среща в храните, питейната вода, козметиката и лекарствата

12.04.2023 | 23:16 Редактор: Вяра Димова
Алуминият оказва влияние върху развитието на болестта на Алцхаймер

Алуминият е широко разпространен метал в биосферата, като неговото натрупване в организма и по-конкретно в мозъка се свързва с етиологията и патологията на множество неврологични заболявания, включващи възпалителна неврална дегенерация, поведенчески отклонения и когнитивен спад.

Резултати от различни проучвания дават противоречиви заключения за силата на ефекта му при отключване на заболявания на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други.

Алуминият се среща в храните, които консумираме, в питейната вода като естествен компонент, в козметични продукти, лекарства и дори във въздуха.

Както много други вещества, алуминият е токсичен за мозъчните клетки, но е необходимо натрупване до критичен праг. Резултатите показват връзка на алуминия с някои неврологични заболявания, свързани с когнитивен спад.

Няколко са механизмите, по които алуминият може да навлезе в мозъчния паренхим и да се отложи в него. Чрез системното кръвообращение се смята за основен път, като отношение има както специфичните размери на наночастиците на метала, така и състояния, при които се повишава пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера, съдействайки по този начин за улесненото му навлизане.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay