Учени: Консумацията на плодова захар увеличава риска от болест на Алцхаймер

Усвояването на фруктозата от организма води до повишен прием на вода и храна

06.03.2023 | 15:27 Редактор: Вяра Димова
Учени: Консумацията на плодова захар увеличава риска от болест на Алцхаймер

Въпреки множеството усилия, все още не е открито ефективно лечение за болестта на. Скорошни проучвания са поставили фокуса върху ефекта на фруктозата - вид захар, съдържаща се в плодовете, за развитие на заболяването.

За разлика от глюкозата, която е бърз източник на енергия за клетката, усвояването на фруктозата води до повишен прием на вода и храна, освен това понижава метаболизма в покой, стимулира натрупването на мазнини и гликоген и води до инсулинова резистентност. Последното е защитна раеакция с цел съхраняване на глюкозни запаси за мозъка.

Фруктозата може да се произвежда в организма и чрез естествени процеси, например при висока консумация на сол. Този вид захар потиска някои елементи от метаболизма в мозъка - потиска разсейването, което може да се дължи на скорошни спомени или концентрация върху минаването на времето.

Чрез тези механизми се увеличава апетитът за мазна храна, както и за такава, която съдържа високи количества захари или сол и то в порции, които са по-големи, отколкото тези, от които имаме нужда за синтеза на повече фруктоза. Това може да доведе до възпалителни процеси в мозъка, които да са причината за развитие на болест на Алцхаймер.

Учените считат, че тази промяна и понижаване на метаболитните процеси под действието на фруктозата е обратимо и би могло да има полезно действие.

Изследователите предполагат, че ефектите на фруктозата върху здравето на мозъка са опосредствани от метаболитния продукт, който се получава - пикочна киселина, която предизвиква натрупване на протеини в мозъка.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay