Учени: Босилекът пази от Алцхаймер

Фенхолът е способен да намали нивото на мозъчната невротоксичност

14.10.2021 | 16:09 Редактор: Искра Ангелова
Учени: Босилекът пази от Алцхаймер

Естественото съединение фенхол, открито в листата на босилек, може да помогне за защита на мозъка от болестта на Алцхаймер, установиха група американски и индийски учени. Изследването им е публикувано във Frontiers.

Материалът пояснява, че фенхолът е способен да намали нивото на мозъчната невротоксичност. Учените отбелязват, че лечебният ефект на подправката се дължи на ензими, които влияят на чревния микробиом.

По време на проучването изследователите изучават молекулярните взаимодействия между мозъка и червата, за да определят как това може да повлияе на здравето на мозъка, предава БГНЕС.

След анализ на 144 000 естествени съединения, екипът установява, че фенхол - растителното съединение, което придава на босилека разкошния му аромат, най-добре стимулира специфичен рецептор, който от своя страна инхибира натрупването на токсични амилоид-бета съединения в мозъка.

В световен мащаб около 24 милиона души страдат от болестта на Алцхаймер и се очаква този брой да се удвоява на всеки 20 години поради застаряването на обществото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК