Алцхаймер - вече в агресивна форма, която покосява 40-годишни пациенти

Регистрират и случаи на наследствени форми, които започват години до десетилетия по-рано от нормалното

07.09.2021 | 20:35 Редактор: Десислава Атанасова
Алцхаймер - вече в агресивна форма, която покосява 40-годишни пациенти

Генна мутация, свързана с ранното начало на болестта на Алцхаймер, е открита от международен екип от учени, които проследяват дефекта на ДНК при няколко членове на едно семейство.

Болестта на Алцхаймер отдавна е известна с най-характерните си симптоми – да "граби" от ума, заличавайки спомените ни и унищожавайки себеусещането ни. Повечето случаи възникват спорадично и обикновено след 65-годишна възраст, превръщайки наричаните още "златни години" в кошмар, белязан от неизлечимото мозъчно заболяване.

Освен деменцията при Алцхаймер, която обикновено започва спорадично в напреднала възраст, се регистрират и случаи на наследствени форми, които започват години до десетилетия по-рано от нормалното. Като ранно начало се отбелязва това преди навършване на 65 години.

Международен екип от учени, ръководен от невробиолози в Швеция, е идентифицирал изключително рядка форма на болестта, която досега е била открита само в едно семейство. Тази форма на болестта на Алцхаймер е агресивна, бърза и се проявява още около 40-годишна възраст.

Засегнатите лица, освен че са едва на около 40 години, страдат и от твърде бързо прогресиращ ход на заболяването, обяснява д-р Мария Паньон де ла Вега, чието проучване е публикувано в Science Translational Medicine.

Тя работи заедно с колегите си от Министерството на общественото здраве и Caring Sciences в университета в Упсала, Швеция.

Повече по темата четете в сайта Puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК