Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Борбата с болестта на Алцхаймер – надеждата за ефективно лекарство е жива

Пациентите с пост-ковид синдром са с повишен риск от развитие на когнитивни нарушения

20.09.2022 | 23:30 Редактор: Калина Донкова


На 21 септември отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер. Преди година австралийски учени откриха вероятната причина за заболяването.

Наскоро излезе и нов доклад, който обвързва пост-ковид синдромите с отключването и развитието на Алцхаймер.

Миналата година американската Агенция за храни и лекарства потвърди приложението на медикамент, който модифицира хода на лечението.

“Настъпиха големи надежди за медиците, както и за хората с това заболяване и техните близки. Този медикамент е в етап на проучване, ще трябва да се оптимизират ефикасността съобразно страничните ефекти, които настъпват”, коментира в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR, доц. Шима Мехрабиан от УМБАЛ „Александрова“.

Доц. Мехрабиан споделя, че освен този медикамент, има още три молекули, които се проучват и са с доста обнадеждаващ ефект.

Проучвания са доказали ефекта на профилактични програми за хора, които са в начален етап на Алцхаймер, като специалистът споделя, че те спомагат отлагането на по-сериозните симптомите при поне 40% от всички деменции.

Една трета от пациентите, които са прекарали COVID-19, имат пост-ковид синдром, като умора, а повече от една пета от тези пациенти имат нарушения на познавателните функции и имат по-голям риск за развитие на когнитивни нарушения след ковид инфекция.

Причините за отключване на Алцхаймер са различни фактори от околната среда, както и генетични фактори, поясни още доц. Мехрабиан.

„Пациентите с Алцхаймер търсят човек, на когото могат да споделят и знаят, че той ще ги разбере, че той е преживял същото”, коментира в предаването Екатерина Ангелова, пациент с множествена склероза и коуч, който помага на хора, диагностицирани с дегенеративни заболявания.

Тя допълни, че тези пациенти имат нужда околните да разберат какво им е на тях, а страхът, който ги сломява, е влошаването от болестта.

„Физическите увреждания, които получаваме на тялото си, директно се отразяват на психиката“, споделя Екатерина.

Вижте целия разговор във видеото.