Как ни влияят енергийните напитки и какви рискове за здравето крият?

Оказват различно влияние на двата биологични пола

08.02.2024 | 18:10 Редактор: Вяра Димова
Как ни влияят енергийните напитки и какви рискове за здравето крият?

Приемът на енергийни напитки води до промени в качеството на съня и безсъние, потвърждава изследване в сп. BMJ Open. Дори нередовната консумация на енергийни напитки създава проблеми с качествената нощна почивка. А колкото по-висок е приемът им, толкова по-висок е и рискът от проблеми със съня при всички изследвани показатели.

Ежедневният прием на енергийни напитки е свързан с ниска продължителност на съня – средно 30 минути на нощ спят консумиращите ги. Високите дози кофеин увеличават честотата на събуждането през нощта, както и на времето, необходимо за заспиване.

Дозите кофеин, които енергийните напитки съдържат, надскачат няколко пъти дозата в една чаша кафе. В тях има и други вещества, които са с нездравословен ефект, като високо съдържание на захар. Комбинацията от захар и кофеин създава краткосрочното ободряване и повишен тонус, но при редовна употреба носи усложнения. Диабет тип 2 е един от рисковете, към него се добавят хипертония, раздразнение в стомаха и повишени нива на стрес в организма. Кофеинът може да доведе до сърдечни проблеми като аритмия. 

Енергийните напитки влияят различно на двата биологични пола. При жените енергийните напитки имат по-силно влияние върху съня, отколкото при мъжете. 51% от жените, които приемат енергийни напитки, съобщават за безсъние, докато при мъжете това са 37%. Жените консумират по-малко енергийни напитки от мъжете и са по-склонни да ги избягват - 50% от всички допитани са съобщили, че не ги употребяват.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay