Как можем да предотвратим появата на стрии?

Набавете си храни, богати на витамин Е и С, цинк и силициев диоксид

12.02.2024 | 13:20 Редактор: Вяра Димова
Как можем да предотвратим появата на стрии?

Стриите обикновено първо се появяват като червени, розови или лилави линии. С течение на времето кръвоносните съдове заздравяват и линиите често избледняват и стават по-малко забележими. Колагеновите и еластиновите влакна в кожата са необходими, за да поддържат бързо растящата кожа опъната и колкото по-силни са те, толкова по-малка е вероятността да се скъсат и да оставят стрии.

Следователно има смисъл да се ядат храни, които са богати на витамин Е и С, цинк и силициев диоксид, които помагат за образуването на колаген. Витамин С е важен антиоксидант, който помага за защита на тъканите от увреждане. Твърди се също, че витамините B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин) помагат за насърчаване и поддържане на здрава кожа.

Пиенето на достатъчно вода (приблизително 2 литра на ден) е от съществено значение, за да подпомогнете укрепването и обновяването на кожата. В допълнение към повишаването на енергийните нива и намаляването на промените в настроението, упражненията също могат да помогнат за предотвратяване на стрии. Упражненията подобрява кръвообращението, което поддържа кожата еластична и по-способна да се разтяга, докато расте. 

Най-добрата превенция срещу стрии е използването на естествено локално масло, което помага за подхранване и омекотяване на кожата. Продукти, които включват масла като масло от сладък бадем, масло от жожоба, масло от пшеничен зародиш и масло от моркови, са богати на есенциални мастни киселини и витамини A, C, E, B и са в състояние да хидратират и укрепват мембраните на кожните клетки. Това прави клетките по-малко податливи на увреждане и подобрява еластичността на кожата.

Ежедневният масаж е чудесен начин за намаляване на риска от появата на стрии. Масажът осигурява стимулиране на тъканите под повърхностните слоеве на кожата, дори когато се прилага с леки удари.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pexels