Масло от ший - против бръчки и стрии, помага при възпаления

Кои са останалите му полезни свойства?

31.12.2023 | 07:20 Редактор: Деси Николова
Масло от ший - против бръчки и стрии, помага при възпаления

Маслото от ший е едно от най-полезните и ефикасни масла с широка употреба. Можете да го използвате по много начини за здраве и красота. Полезните си качества дължи на мастните киселини в състава си, както и на витамините А и Е, които са мощни антиоксиданти, потискащи възпалението, забавящи стареенето и стимулиращи регенерацията на клетките. За какво да използвате масло от ший?

Против бръчки 

Маслото от ший е чудесно средство да забавите стареенето и да намалите видимостта на бръчките и фините линии. Редовното нанасяне на масло от ший в проблемните и податливи на бръчки зони намалява кожните гънки, стимулира колагена и прави кожата мека и еластична. 

Против възпаления 

Маслото от ший има свойството да успокоява кожата, тъй като потиска възпаленията благодарение на мастните киселини в състава си. Може да се прилага при екзема, зачервена, раздразнена кожа, при акне, защото и ма противовъзпалителни и антибактериални качества, които потискат възпаления от различен характер. 

За превенция на стрии

Стриите са проблем, с който повечето жени се сблъскват. За да намалите видимостта им и да предотвратите появата на нови, използвайте масло от ший редовно. То прониква в дълбочина, хидратира, овлажнява и подхранва кожата, стимулира еластичността ѝ и синтеза на колаген. 

При сухота 

Сухата кожа се нуждае от дълбоко хидратиране и подхранване. Маслото от ший може да ѝ даде това, като в допълнение то осигурява бариерна функция на кожните клетки, която предпазва от външното влияние на атмосферните условия. 

Срещу груба и напукана кожа 

Маслото от ший не просто помага при суха кожа, но то може да е особено ефективно и при напукана кожа, например на петите или лактите. Редовното му прилагане за през нощта осигурява омекотяване и дълбоко хидратиране, което възстановява сериозни увреждания, каквито се наблюдават при напукана кожа. 

За успокояване при ухапвания от насекоми 

Маслото от ший има успокояващ и противовъзпалителен характер, който помага при ухапвания от насекоми. Успокоява зачервената кожа, подутините, паренето. Освен това е прекрасно средство и за превенция на ухапвания. Мажете кожата с масло от ший вместо с репелент.

Снимка: Pixabay