Как да предпазим ноктите си от гъбички?

Ако не се вземат навременни мерки, увреждането може да е дори необратимо

27.12.2023 | 22:21 Редактор: Толя Стоянова
Как да предпазим ноктите си от гъбички?

Гъбичките по ноктите са много упорити и могат да разрушат не само красивата визия на нокътя, но и да го увредят трайно. Ако не се вземат навременни мерки, увреждането може да е дори необратимо. Лечението на гъбичките по ноктите е продължително, комплексно и е най-добре да заложите на превенция, за да не се стига до този неприятен момент. За да предотвратите или поне да намалите значително риска от поява на гъбички по ноктите, ето някои мъдри начини да се предпазите от тях:

Винаги подсушавайте ръцете и краката 

Влажната среда създава условия за развитие на различни микроорганизми, включително гъбички – както по ноктите на краката, така и на ръцете. Затова е важно да поддържате ноктите сухи. Ако носите обувки, които изпотяват краката ви, сменяйте чорапите през 2-3 часа. Носете си резервен чифт. 

Сменяйте обувките 

В обувките се задържат влага, микроорганизми, остатъци от пот и замърсявания. Не носете един чифт обувки всеки ден. Сменяйте ги, също така е добре да подменяте редовно и стелките в обувките, за да можете да намалите риска от натрупване на микроорганизми по тях. 

Редовно използвайте кремове против гъбички 

За да намалите вероятността да се сдобиете с гъбички по ноктите, редовно прилагайте кремове и продукти против гъбички. Правете го превантивно през известен период от време, за да потиснете растежа им в зародиш и да не допуснете да се разрасне. 

Пудра за крака 

Пудрата за подсушаване на крака е полезна за намаляване на изпотяването. Това ще намали риска от развитие на гъбички по ноктите, защото ще отнеме от влагата, която спомага за размножаването им. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels