Глобалното затопляне ускорява развитието на гъбичките

Топлинният стрес ускорява броя на възникващите мутации, обясняват лекарите

23.02.2023 | 23:25 Редактор: Вяра Димова
Глобалното затопляне ускорява развитието на гъбичките

Бактериите и вирусите са обичайните заподозрени, двигатели на смъртоносни пандемии или просто досадни инфекции. Какво остава за гъбичките в такъв случай? Патогенните гъби (Candida, Aspergillus, Cryptococcus и други) не са толкова застрашителни, защото не се справят добре с топлината на телата ни. Но всичко това може да се промени.

Оказва се, че повишените температури карат патогенна гъба, известна като Cryptococcus deneoformans, да ускори своите адаптивни реакции. Това увеличава броя на генетичните ѝ промени, някои от които вероятно биха могли да доведат до по-висока устойчивост на топлина, а други може би до по-голям потенциал за причиняване на болести. Това показва ново проучване от Медицинския факултет на Университета Дюк. 

По-високата топлина кара повече от преносимите елементи на гъбата или скачащите гени да се издигат и да се движат в рамките на гъбичната ДНК, което води до промени в начина, по който нейните гени се използват и регулират. 

Мобилните елементи вероятно ще допринесат за адаптирането в околната среда и по време на инфекция. Това може да се случи дори по-бързо, защото топлинният стрес ускорява броя на възникващите мутации. Това обяснява д-р Асия Гуса от Дюк.

"Това не са инфекциозни заболявания по отношението на заразяването. Хората не предават гъбички един на друг, но спорите са във въздуха. Вдишваме спори на гъби през цялото време и имунната ни система е оборудвана да се бори с тях", допълва Гуса.

Гъбичните заболявания се увеличават до голяма степен поради увеличаването на броя на хората, които имат отслабена имунна система или основни здравословни проблеми. В същото време патогенните гъби може да се адаптират и към по-високи температури.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay