Кои храни да добавим в менюто си за по-хубави кожа, коса и нокти

Протеинът е съществена част за здравето, можем да си го набавим чрез яйцата

30.10.2023 | 10:14 Редактор: Вяра Димова
Кои храни да добавим в менюто си за по-хубави кожа, коса и нокти

Когато мислим за подобряване на здравето на нашите коса, кожа и нокти, първата ни мисъл е да се насочим към най-близкия магазин за красота. Все пак цял ден ни заливат реклами на продукти, които ни обещават заздравяване на ноктите, удължаване на косата и поддържане на бляскава и свежа кожа. 

Въпреки това, може би по-добрият вариант е да отидете до близкия супермаркет. Това, което поставяте в тялото си, може да е също толкова важно, колкото и това, което поставяте върху него. Вашата кожа е отражение на всичко, което ядете. Именно затова повечето специалисти започват все по-често да препоръчват преминаване към здравословна и питателна диета, преди да се посегне към бляскави опаковки и скъпи продукти за красота. 

Как храната влияе на кожата, косата и ноктите?

Коса

Доклад от 2020 година, основан на 24 статии, включващи повече от 1700 пациенти, предполага, че средиземноморската диета, богата на сурови зеленчуци и пресни билки, както и диети с високо съдържание на протеини и соя, могат да бъдат полезна допълнителна терапия за алопеция. 

Кожа и нокти

Храненето на растителна основа може да е от полза за здравето и функцията на кожната бариера. От друга страна, изследване относно връзката между храненето и кожата показва, че няма достатъчно доказателства, за да се заключи дали диетата може да предотврати признаците на стареене. Ноктите са богати на кератин и храненето може да повлияе на здравето им.

Какво да ядете и защо?

Мазна риба

Морските дарове, богати на омега-3 мастни киселини, могат да бъдат от полза за косата и кожата. Тези киселини могат да помогнат за намаляване на възпалението и зачервяването на тялото и кожата. Те също са богат източник на протеини.

Сладки картофи

Сладките картофи са богати на каротеиноида бета-каротин, който е производно на витамин А. Той насърчава производството на кератин и е от съществено значение за здравето на кожата и ноктите. 

Ядки и семена

Някои семена, особено слънчогледовите семки, са добри източници на биотин, протеин, витамин Е. Ядките, като бадеми и орехи, също могат да се похвалят с антиоксидантния витамин Е, който помага в борбата с оксидативното увреждане. 

Авокадо

Авокадото е богато на здравословни мазнини и хранителни вещества, които насърчават здравето на кожата и ноктите, включително витамин С, витамин А и витамин Е. 

Яйца

Протеинът е съществена част от здравословната за косата диета. Кичурите ни са изградени от протеин, наречен кератин, така че липсата на протеини в храненето може да направи косата ви чуплива. Едно голямо яйце може да се похвали с около седем грама протеин.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay