Какви са причините за болезнените крампи в мускулите?

Диуретичните лекарства е възможно да повлияят

31.01.2024 | 10:30 Редактор: Деси Николова
Какви са причините за болезнените крампи в мускулите?

Крампите в мускулите са много неприятен проблем, който може да ви връхлети с всичка сила и то неочаквано. Мускулните спазми могат да са с различен интензитет и сила.

Причините за поява на мускулни крампи са различни. Някои от тях подсказват за проблеми в здравословното състояние, които косвено предизвикват спазми в мускулите заради нарушен електролитен баланс или пренос на нервни импулси към мускулите.

Претоварване при тренировка 

Ако редовно правите прекалено интензивни и тежки тренировки, това може да допринесе за изчерпването на някои микроелементи в тялото, което е предпоставка за крампи. Когато тренирате силово е важно да сте стриктни в храненето за възстановяване. В противен случай рискът от дефицит на някои витамини и минерали нараства. 

Повтарящи се движения

Еднообразието в движенията на определени крайници може да е в основата на появата на спазми в мускулите. Ако работата ви е свързана с повтарящи се движения или правите едни и същи упражнения с фокус върху едни и същи мускулни групи, това може да причини крампи. 

Диуретични лекарства 

Задържането на вода в организма е предпоставка за високо кръвно налягане, претоварване на бъбреците, пикочната система, мозъка и нервната система. За да се контролира водния баланс в тялото, понякога се налага прием на диуретици. Те обаче могат да причинят поява на крампи, тъй като с принудителното отводняване на организма се губи голяма част от електролитите в тялото.

Възпаления на гръбнака 

Възпаленията по нервните пътища, притискането на гръбначните дискове, дисковите хернии на гръбнака – всички тези проблеми могат да са в основата на поява на болезнени мускулни крампи. Случват се по нервен път заради възпаления и притискания на нервни окончания на различни нива на гръбнака. Нервните импулси пренасят болката и спазмите надолу по седалищния нерв, като резултатът могат да са силни мускулни крампи и схващания. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels