Пет вредни навика, които скъсяват живота ни

Алкохолът е една от най-честите причини за ниска продължителност на живота

26.01.2024 | 22:45 Редактор: Деси Николова
Пет вредни навика, които скъсяват живота ни

Всеки има своите навици, добри и не толкова. Когато обаче нездравословните навици вземат превес и превземат ежедневието ни, това може да има силно негативен ефект не само върху здравето ви в момента, но и на продължителността на живота. 

Има някои лоши навици, които бавно, неусетно, но сигурно скъсяват продължителността на живота ви всеки ден.

Вредни храни 

Когато хапвате вредни храни, вероятно мислите преди всичко за фигурата си. Но вредната и висококалорична храна далеч не влияе само и единствено на теглото ви. Тя ви състарява и скъсява живота ви, прави кожата ви податлива на бръчки, предизвиква преждевременно стареене на всяка тъкан в организма. Това се случва заради захарите в различни форми, рафинираните въглехидрати, добавените подобрители, консерванти, оцветители или така наречените Е-та. 

Газирани напитки 

Газираните напитки са друг скрит виновник за скъсяването на продължителността на живота. Те са много наситени с добавени захари под всякакви форми, което ги прави силно възпалителни и окисляващи организма. А колкото по-дълго се поддържат скрити възпалителни процеси в тъканите, толкова повече се скъсява продължителността на живота заради потенциално възникващи хронични, дегенеративни, дори ракови заболявания. 

Консумация на алкохол 

Алкохолът е една от най-честите причини за ниска продължителност на живота. И не е нужно да страдате от алкохолизъм, за да сте застрашени от заболявания, свързани с алкохолизма. Дори една-две чаши алкохол, изпивани обаче всеки ден, могат да намалят продължителността на живота ви, причинявайки различни увреждания в обмяната на веществата, функциите на тъканите и органите, повишаване на холестерола, кръвното налягане. 

Прекалявате със солта 

Излишната сол в храната води до задържане на течности в тъканите. Това създава предпоставка за повишаване на кръвното налягане, а то е един от основните причинители на сърдечносъдови заболявания и инциденти. Ограничаването на солта в храната е от огромно значение за намаляването на тези рискове и осигуряването на потенциално по-дълъг и качествен живот. 

Тютюнопушене 

Пушенето също се нарежда в този списък, защото е сред водещите причини за намалена продължителност на живота, влошеното му качество, високия риск от редица опасни заболявания, сред които рак. Колкото по-рано спрете цигарите, толкова повече повишавате шансовете си за по-дълъг живот. 

Четете повече в az-jenata.bg

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Pixabay