Каква трябва да бъде температурата в стаята на бебето?

Обикновено новородените не се потят, защото потните им жлези все още не функционират

26.01.2024 | 19:40 Редактор: Толя Стоянова
Каква трябва да бъде температурата в стаята на бебето?

Температурата и влажността на въздуха в стаята на новороденото трябва да са съобразени така, че то да може да се чувства добре и да му е комфортно. Новороденото все още няма изградена терморегулация и температурата му се влияе от околната среда.

Нормалната температура в стаята трябва да е около 22-23 градуса. При по-хладна стая бебето може да е изнервено и неспокойно, а претоплената детска стая над 25 градуса в комбинация с навличането на дрешки и одеяла може да претопли организма му, което носи рискове. Проучвания доказват, че високата температура, особено през зимните месеци, повишава риска от появата на синдром на внезапна детска смъртност, като опасността е най-голяма до навършване на 6-месечна възраст.

Обикновено новородените не се потят, защото потните им жлези все още не са започнали да функционират. Ако вратлето е мокро, това показва, че на бебето му е горещо. Може да се пипнат гърдите или кожата зад ушенцата, за да се провери температурата. Трябва да се избягва определянето на температурата по носа, ръцете и крачетата, тъй като те са винаги по-хладни. 

Ако крачетата и ръцете леко започнат да посиняват или кожата на тяло стане като мрежичка, това означава, че на бебето му е студено. 

Много родители предпочитат да повият бебето в пелени и след това да го завият, за да са сигурни, че няма да му е студено. Това крие риск от претопляне. Вместо да се прави това е препоръчително да има придържане към следното правило: ако възрастен се чувства добре по отношение на температурата в стаята, бебето трябва да се облече само с една дрешка повече, за да му е добре на него. 

Четете повече в puls.bg.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Pixabay