Най-важното, което трябва да знае всяка кърмеща жена, за да има хранително мляко

Кърмата променя своите качества постоянно

24.01.2024 | 23:15 Редактор: Толя Стоянова
Най-важното, което трябва да знае всяка кърмеща жена, за да има хранително мляко

Кърменето е естествен процес и всяка една майка трябва да бъде подготвена физически и психически за него. Кърмата е златен стандарт за новороденото, която му дава необходимите хранителни вещества, минерали, соли и вода. Кърмата променя своите хранителни качества постоянно според нуждите на бебето. 

Колко често трябва да се храни майката? 

Задължителна е сутрешната закуска, която по време на кърмене не трябва да се пропуска, следва обяд, следобедна закуска и вечеря. Храненето е препоръчително да става често и по малко. Необходими са около 500 калории повече дневно, най-вече през първите 5-6 месеца, преди да захранването на бебето. Ако кърмещата жена изпитва глад по-често, може да си прави междинни хапвания. 

Какво трябва да присъства в менюто на кърмещата жена за образуването на качествено и хранително мляко?

Няколко пъти на ден трябва да се консумират богати на протеини храни като телешко, свинско, агнешко, пилешко и пуешко месо, риба, яйца, млечни храни, боб и ядки. Три пъти дневно е желателно да се ядат зеленчуци, два пъти дневно плодове и поне веднъж на ден да се приемат пълнозърнести, зърнени храни и овесени ядки.

Може ли да се пие алкохол по време на кърмене?

Алкохолът е много вреден по време на бременност, важи и за периода на кърмене. Алкохолните напитки възпрепятстват отделянето на качествено мляко и бебетата приемат до около 30% по-малко кърма, когато майката консумира алкохол. Организмът се пречиства за около 3-4 часа след прием на чаша вино.

Как стои въпросът с консумацията на кафе по време на кърмене?

Майчиният организъм преработва кофеина преди той да навлезе в кърмата. В кърмата попадат незначителни количества, които не могат да навредят на бебето. Все пак препоръчва се кафето да се консумира след кърмене, сутрин, да се избягва консумацията му в часовете преди сън на бебето.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels