Колко дълго можем да съхраняваме изцедената кърма?

Трябва да е в добре затворени контейнери

01.08.2023 | 20:15 Редактор: Михаела Димитрова
Колко дълго можем да съхраняваме изцедената кърма?

По една или друга причина много майки изцеждат кърма. Дали защото в началото количествата са повече, отколкото са необходими на бебето, или пък докато бебето суче от другата гърда изтича кърма, или пък се налага някой друг да нахрани бебето с шише. В тези случаи изцедената кърма трябва да бъде съхранявана по точни правила и те зависят от това колко дълго тя ще бъде съхранявана.

Веднага след като свършите с изцеждането, трябва да излеете събраното мляко в контейнер за съхранение на кърма и да го сложите във фризера. Ако количеството е малко, можете спокойно да го излеете върху вече замразеното мляко, докато получите достатъчно количество за едно хранене.

Току-що изцедената кърма може да се съхранява на стайна температура (не повече от 24-25ºC) не повече от 6 часа. През горещите дни обаче, не се препоръчва изцедената кърма да стои извън хладилник. Ако все пак това се налага, кърмата трябва да е в добре затворени контейнери за съхраняване на кърма и в никакъв случай да не са на пряка слънчева светлина.

Покриването им с влажна хавлиена кърпа е добра идея, за да останат хладни по-дълго време.

В хладилник майчиното мляко може да престои най-малко от 3 до 5 денонощия, при температура не повече от 4-5 °C. За препоръчване е да съхранявате млякото в задната част на хладилника, а не на врата, тъй като температурата на вратата е най-променлива и не е подходяща за съхраняване на бързо развалящи се продукти.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay