5 натурални лека, с които да се избавим от ужасно главоболие

Магнезият може да намали тежестта на болката

30.01.2024 | 22:07 Редактор: Деси Николова
5 натурални лека, с които да се избавим от ужасно главоболие

Мигренозното главоболие може да бъде изтощително, понякога продължава с дни и пречи на ежедневните дейности, дори ни кара да отсъстваме от работа. Въпреки че много хора търсят лекарства по лекарско предписание за облекчение на болката, има и няколко домашни средства за защита, които могат да помогнат за справяне или намаляване на честотата и тежестта на мигрената. 

Ментово и лавандулово масло

Ароматерапията с масла от мента и лавандула може да помогне за облекчаване на болката при мигрена. Проучванията са ограничени, но няма да навреди да пробвате дали работят за вас. Можете да купите пръчици с етерично масло, които да разтриете по слепоочията или китката си по време на мигрена, но никога не прилагайте неразредено етерично масло върху кожата си, тъй като, това може да причини много тежка реакция.

Джинджифил

Джинджифилът е друго средство за облекчаване на мигрена, той действа толкова добре, колкото суматриптан. Препоръчителната доза джинджифил за облекчаване на мигренозно главоболие е 500 до 1000 mg под формата на добавка при първи признаци на мигрена. В един ден не трябва да се приемат повече от 4000 mg.

Чаят може да се приготви като сварите натрошено коренище от джинджифил в гореща вода. След като прецедите, имате идеално домашно лекарство против мигрена.

 Магнезий

Магнезият може не само да помогне за предотвратяване на мигрена, но и да намали тежестта на главоболието, след като е започнало. За лечение обикновено се дава малко по-висока доза, отколкото за превенция. Консемацията на храни, които са богати на магнезий, като спанак и броколи, също може да помогне при мигрена. Магнезият приет перорално намалява честотата и интензивността на мигренозните пристъпи.

Вода

Понякога лечението и превенцията на мигрена е толкова просто, колкото да останете хидратирани. Дехидратацията може да е една от причините за поява на мигрена и експертите насърчават приема на много вода през целия ден, за облекчаване на симптомите. 

Кофеин

Кофеинът, може да бъде нож с две остриета. Кофеин се препоръчва за мигрена с ниска честота, особено ако го комбинирате с болкоуспокояващи, но след първоначалното облекчение може да причини главоболие. Препоръчва се употребата на кофеин в малки количества за борба с мигрена.

Четете повече в puls.bg

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Pexels