Защо яйцата са полезни и колко можем да консумираме за седмица?

Забавят стареенето

26.12.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Защо яйцата са полезни и колко можем да консумираме за седмица?

Яйцата са един от най-здравословните природни продукти. Въпреки това, осигуряват максимални ползи, само когато ги консумираме в правилното количество. Диетолозите казват, че трябва да ядете от 7 до 14 яйца на седмица – под всякаква форма.

Защо яйцата са толкова полезни?

Дават усещане за ситост

Яйцата имат много протеини – 8 грама на яйце. Протеинът ни помага да се чувстваме сити възможно най-дълго – което означава, че можете да изчакате до обяд, без да похапвате. Ситостта също влияе върху това дали жадуваме за сладко. Когато тялото почувства, че не е сито, то автоматично посяга към бързите въглехидрати – защото те спомагат за моментално придобиване на усещане за ситост. Важно е също, че яйцата потискат хормона грелин, който е отговорен за чувството на глад.

Яйцата забавят стареенето

Друга гореща тема в индустрията за красота е забавянето на стареенето. А яйцата са най-добрият помощник за това. Полезните елементи в тях защитават мускулната маса и поддържат чистата телесна маса. Чистата маса е вашето тегло минус телесните мазнини. Забелязва се, когато гледаме хора с еднакво тегло, но различни форми. Единият ще има висока чиста маса (и ще има по-здраво и стегнато тяло), докато другият ще има ниска чиста маса (и ще има видимо наднормено тегло). Това се отразява на стареенето както външно – защото хората с наднормено тегло изглеждат по-стари – така и вътрешно – защото наднорменото тегло пречи на производството на много полезни хормони.

Яйцата намаляват нивата на стрес

Всичко е заради холина в състава – това вещество прави нашата нервна система по-устойчива на стрес. Но това не е всичко, яйцата предпазват мозъка от загуба на памет и деменция.

Яйцата са добри при бременност

Всичко заради същия холин – той помага на мозъка на детето да се развива правилно. Освен това яйцата съдържат фолат – той е необходим на бебето за силен имунитет и добро кръвообращение.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay