Пържените яйца са прекрасен и лесен начин да си приготвите нещо вкусно, полезно, а и много бързо. Изглежда, че няма какво да се обърка, защото е толкова просто. Но всъщност съвсем не е така. При пърженето на яйца могат да се появят някои грешки, които да развалят вкуса и текстурата им, което пък прави преживяването от яденето им не толкова приятно.
Съществува ли такова нещо като неправилно пържене на яйца? Да, съществува. За да направите най-вкусните и топящи се в устата яйца, не трябва да допускате някои често срещани грешки. Ето ги и тях:
Използвате грешен тиган
Една от най-честите грешки при пържене на яйца е използването на погрешния тиган за тази цел. Не всеки тиган е подходящ за пържене на яйца. Той трябва да е с незалепваща повърхност, с дебело дъно и да не е изкривен.
Не използвате олио
Друга често срещана грешка е избягването на олиото или на използването на каквато и да е мазнина. Ако се опитвате да готвите здравословно, не избягвайте изцяло мазнината. Просто контролирайте количеството и вида ѝ, които използвате. Ако не пържите яйцата в мазнина, те ще станат сухи, няма да са пухкави и вероятността да загорят отдолу е много по-голяма. Освен това няма да се сготвят така добре и равномерно, както трябва.
Слагате яйцата в студен тиган
Много е важно да изчакате температурата на тигана да се повиши достатъчно преди да сложите яйцата в него. Ако ги пуснете в студен тиган, вкусът им ще се влоши, а и ще поемат цялата мазнина в тигана, като това ще направи консумацията им крайно неприятна. Вместо това винаги изчаквайте тиганът и мазнината да се загреят достатъчно, след което добавяте яйцата в него.
Пържите на много високи температури
Прекалено високата температура крие риск от прегаряне на яйцата от долната страна. Това ще им попречи да се сготвят отвътре и отгоре. Най-добре е пърженето на яйцата да става на среден огън, за да имат време да се сготвят от всички страни.
Използвате стари яйца
Старите яйца не само нямат подобаващи вкусови качества, но могат и да са опасни за здравето. Винаги се уверявайте, че яйцата ви са пресни, преди да ги сготвите.
Четете повече в az-jenata.bg.
Европрокуратурата разследва измама за 13 млн. евро у нас, извършени са над 80 обиска
Интензивни дъждове утре, на места и с гръмотевици
Детайлите на разследването за корупция в Украйна, водено от полицията, са като от драма на HBO
Ретроградният Меркурий приключи, 5 зодии си връщат късмета
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Фратрия завърши годината с победа
Връчиха наградите „Доброволец на годината“ във Варна
19-годишен шофьор кара с 300 км/ч в София (ВИДЕО)
Призът „Спортист на Варна“ ще бъде връчен на 16 декември
Акционерите на „Софарма“ са гласували междинния дивидент от 7 ст. на акция
S&P 500 доближава ново рекордно високо ниво*
Инвестиране чрез изкуствен интелект: Прогнозиране на пазарните възможности през 2026 г.
Близо 93% от домакинствата у нас имат достъп до интернет