Истинската храна победи? Спряха разработката на веган бекон и опитите за яйце без яйца

Неуспехите стигат и до развъдчиците на насекоми и лабораторно отглеждани меса

23.06.2023 | 08:35 Редактор: Елеонора Танева
Истинската храна победи? Спряха разработката на веган бекон и опитите за яйце без яйца

Расте списъкът от компании за алтернативни протеини, които затварят, съкращават персонал и продават бизнеса си. Наблюдатели от индустрията казват, че предстоят още сътресения, преди секторът да се стабилизира.

Unreal Food сложи край на опитите си за яйце без яйца. Remastered Foods спря да разработва веган бекон. The Meatless Farm спря колбасите си на растителна основа.

"По-малко играчи означава, че ресурсите ще бъдат по-концентрирани и оцелелите ще контролират повече от наличното пространство на рафта", коментира партньор в Oghma Partners в Лондон, консултантска компания за корпоративни финанси, специализирана в сектора на храните и напитките Марк Линч.

Ентусиазмът за алтернативи на говеждото и свинското месо нарасна след първоначалното публично предлагане на Beyond Meat през 2019 г. и рисковият капитал беше готов да инвестира в компании, които предлагаха малко повече от книга с рецепти, информира Bloomberg TV Bulgaria.

Поредицата от неуспехи се простира от растителни протеини и вертикални фермери до развъдчици на насекоми и лабораторно отглеждани меса. Глобалните инвестиции в хранителни и селскостопански технологии са спаднали с 44% през 2022 г., според AgFunder.

Въпреки сътресенията някои инвеститори остават оптимистични. Big Idea Ventures, фонд за инвеститори в хранителни технологии, заяви миналия месец, че се приближава към целта за набиране на средства от 75 милиона долара. Производителят на фалшив бекон MyForest Foods набра 15 милиона долара ново финансиране по-рано този месец, а израелската стартираща компания Chunk Foods обяви стартов кръг със същия размер през пролетта.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Български консуматор
преди 10 месеца
И какво виждаме, тровенето ни ще продължи Сигнализирай за неуместен коментар