Идеи за вкусни и лесни ястия за трапезата на Бъдни вечер (+РЕЦЕПТИ)

Няма да сбъркате, ако заложите на зимна салата или кисело зеле

21.12.2023 | 22:30 Редактор: Вяра Димова
Идеи за вкусни и лесни ястия за трапезата на Бъдни вечер (+РЕЦЕПТИ)

В навечерието на един от най-светлите християнски празници всички искаме да прекараме времето с любимите хора. Да усетим домашния уют и поне за миг да се откъснем от ежедневието, да бъдем по-добри, да спрем и да благодарим за всичко, което имаме. А когато говорим за уют, непременно свързваме това с отрупана трапеза, срещи с близки хора и много смях.

В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия за Бъдни вечер, с които ще направите празника си още по-хубав. Ето ги и тях:

Зимна салата с целина

Необходими са ви:

¼ глава целина

3 моркова

1 глава червено цвекло

3 с. л. слънчогледови семки (сурови или печени)

3 с. л. орехи (сурови или печени)

2 с. л. лимонов сок

2 с. л. зехтин

сол

черен пипер

Тази зимна салата е идеална ако искате да допълните празничното си меню. Тя ще ви зареди с витамини и фибри. За приготвянето ѝ не са необходими специални умения. Просто настържете всички продукти, смесете ги в купа и подправете със зехтин, сол и черен пипер. Отгоре поръсете със слънчогледовите семки и орехите. Те може да са както сурови, така и печени. За още по-добър вкус – запечете ги у дома, на тиган, намазан със съвсем малко мазнина.

Кисело зеле с ориз на фурна

Ще ви трябват:

1 кг кисело зеле

1 глава лук

1 скилидка чесън

1 ½ ч. ч. ориз

6 листа дафинов лист

1 ч. л. червен пипер

сол

5-6 ч. л. зехтин

В тенджера изсипете зехтина и оставете леко да се сгорещи. В мазнината сложете ситно нарязания лук и чесъна. Ще им е необходимо съвсем малко време, за да станат готови. След това добавете и ориза. Когато той промени цвета си, значи е готов. Когато това стане, добавете нарязаното на ивици зеле, заедно с 3 ч. ч. вода. Ако оризът е почти сварен, а зелето е омекнало, добавете червения пипер и дафиновите листа и изсипете зелето във фурна. Печете на загрята фурна (на 200 градуса). Когато придобие приятен загар, вашата гозба е готова.

Четете повече рецепти в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay