Вкусна рецепта за боб на фурна за трапезата на Бъдни вечер

За да се сготви по-бързо, го накиснете от вечерта

21.12.2023 | 13:15 Редактор: Елеонора Танева
Вкусна рецепта за боб на фурна за трапезата на Бъдни вечер

Нечетен брой постни ястия се слагат на трапезата за Бъдни вечер. Има много варианти за приготвяне на боб. Ето една рецепта, която гарантира вкусно ястие в чинията:

Боб на фурна

Необходими продукти:

1 ½ ч. ч. боб;

1 глава лук;

1 домат (суров или от консерва);

2 моркова;

2 чушки;

1 ч. л. джоджен;

1 ч. л. червен пипер;

1 скилидка чесън;

сол, зехтин

За да се улесните готвенето на боба накиснете го във вода още от предната вечер. След това излейте водата, изсипете нова и сложете боба да се вари. Необходимото количество вода е около три пъти повече от боба. След завирането изхвърлете водата. Налейте отново вода и започнете отново варенето. Ще разберете, че е сварен, когато зрънцата са поомекнали. След това добавете зеленчуците.

Нарежете на ситно чушките, лука, чесъна, а морковите настържете. Оставете да ври на слаб огън. След като бобът се сгъсти, прибавете и подправките – сол, червен пипер, джоджен и накрая – зехтин. Настържете домата (или сложете от консерва) и го сложете при боба. След като бобената яхния стане готова, пренесете я в тавичка и печете на 200 градуса. Когато водата изври и се образува тънка коричка, вашият боб на фурна е готов. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: pixabay