Храните, които ни помагат да спим по-добре

Триптофанът и магнезият в бананите спомагат за доброто настроение

16.10.2023 | 10:28 Редактор: Вяра Димова
Храните, които ни помагат да спим по-добре

Знаете ли какво е общото между яйцата, гроздето и сока от череши? Освен че са вкусни, оказва се, че тези храни могат да ни помогнат да спим по-добре, споделя забавният сайт yourtango.com. Стресът, физическото претоварване, кофеиновите, алкохолни и енергийни напитки, са само част от причините да не можем да спим добре. Вижте кои други храни да добавите към менюто си за хубав сън:

Мед - Добавете малко количество хубав мед към топло мляко или билков чай няколко часа преди сън. Смята се, че глюкозата в меда допринася за понижаване нивата на орексин – невротрансмитер, който иначе повишава нивото ви на бдителност.

Банани – Тези плодове са с високо съдържание на калий, минерал, който е от съществено значение за пълноценния сън. Бананите също така съдържат триптофан и магнезий, които също са важни за доброто настроение, но и подпомагат съня. 

Боб – Витамините от група В отдавна се препоръчват от специалисти при безсъние и помагат за облекчаване на стреса и тревожността. Бобът е естествено богат на витамини от група В, сред които витамини B6, ниацин и фолиева киселина.

Птиче месо – По възможност домашно, качествено месо. Пуешкото месо съдържа триптофан, допринасящ за добрия сън, но също така, консумацията на останалите птичи меса също може да допринесе за това да спим по-добре, сочат западни изследвания. Без значение дали е пуешко, пилешко, патешко, важно е месото да е максимално качествено. 

Нахут – Засища, осигурява ни енергия, но също така е и с високо съдържание на витамин B6, който играе важна роля в подпомагането на тялото ни да произвежда серотонин – хормона на доброто настроение, който подобрява психическото здраве и ви помага да спите спокойно. 

Млечни храни – Те са естествен източник на аминокиселината триптофан, подпомагаща съня, а съдържанието на калций в млечните продукти има добър подсилващ ефект върху аминокиселината.

Ядки – Шепа ядки са чудесно хапване в следобедните часове или към вечерята, тъй като се смята, че консумацията им помага за повишаване нивата на серотонин в мозъка и са отличен източник на магнезий и триптофан. Орехите, лененото семе, тиквените и слънчогледовите семки съдържат най-високи нива на естественото "успокоително".

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay