Какви могат да бъдат причините за сънливостта през деня?

Тя може да е причинена от различни състояния и проблеми със съня

03.02.2022 | 23:07 Редактор: Ваня Кузманова
Какви могат да бъдат причините за сънливостта през деня?

Какво представлява сънливостта?

Сънливостта представлява желанието за сън, което обикновено се увеличава, колкото по-дълго време останем будни. Освен по естествени причини сънливостта може да бъде причинена и от различни състояния и проблеми със съня.

Интересен факт е, че кофеинът действа, като блокира действието на аденозин в мозъка, което води до бодрост. Алкохолът пък засилва действието на аденозин и допринася за усещането за сънливост. Сънливостта може да се появи нормално или да се дължи на основно нарушение на съня.

Какви са причините за повишена сънливост?

Твърде повишена сънливост, когато човек спи достатъчно през нощта, може да бъде индикация за нарушение на съня. Прекомерната дневна сънливост, често измерена чрез скалата за сънливост на Епуърт (един от най-широко прилаганите методи за субективна оценка на сънливостта през деня), е често срещано оплакване сред лицата със сънна апнея или нарколепсия.

Всяко от тези състояния води до фрагментация на съня, което нарушава възстановителния процес на съня. Някои хора имат сънливост без ясна причина в резултат на състояние, наречено идиопатична хиперсомния.

Освен това, сънливостта може да бъде в резултат от консумация на храни, богати на триптофан (аминокиселина, намираща се в различни храни, например пуйка), консумация на алкохол или като нежелана реакция при прием на лекарства. След хранене усещането за сънливост се нарича постпрандиална сънливост.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК