Кафето - любимата напитка в борбата с килограмите

Кофеинът може да стимулира топенето на излишните мазнини

02.02.2022 | 23:50 Редактор: Ваня Кузманова
Кафето - любимата напитка в борбата с килограмите

Кафето е една от най-популярните и любими напитки. Тя е нещото, с което много хора стартират деня си. Кафето е добър приятел и през деня, когато нямаме енергия и имаме нужда от нещо ободряващо, за да довършим задачите си. Но освен че осигурява енергиен тласък и е невероятно ароматно и вкусно, кафето може да помогне и в отслабването.

Според изследователи, кафето има връзка с ускоряването на изгарянето на мазнини.

Проучването, което предполага тази връзка, е направено през 2016 година и е публикувано в Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology, цитирано от healthdigest.com. Изследователите стигат до извода, че кофеинът може да стимулира топенето на излишните мазнини в тялото.

Това е така, защото кофеинът влияе върху енергийния разход на тялото и освобождаването на енергия. Това го прави потенциално полезен регулатор на изразходването на мазнини за енергия чрез термогенеза. Учените установяват още, че окисляването на мазнините е ефект от киселинния характер на кафето.

Друго изследване звучи също обещаващо за красивата ни фигура. То е от 2021 година и е публикувано в Physiological Research. Изследването установява, че кафето може да окаже ефект в топенето на мазнините индиректно чрез стимулиране на микробиома в червата. Това може да има положителен ефект в отслабването и в превенцията и контрола на диабет, затлъстяване и други заболявания.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК