Какви навици на хранене е добре да си изградим

Нашето тяло съдържа 3 основни вещества, които си набавя

13.09.2023 | 12:45 Редактор: Михаела Димитрова
Какви навици на хранене е добре да си изградим

Интернет пространството е пълно с информация за здравословно хранене, но все още хората не обръщат достатъчно внимание. Лесна достъпност, пристрастяване, ограничено време и социално влияние са само малка част от причините да се издигне - култ към вредната храна. Нашето тяло съдържа 3 основни вещества, които си набавя: въглехидрати, мазнини и протеини.

Мазнини - гориво и защита на организма

Липидите, или така познатите ни мазнини, са вещества с изключително ключова роля за нашето тяло. Използват се като втори източник за енергия след въглехидратите, необходим компонент са за абсорбцията на витамини A, D, E и K, участват в образуването на клетъчните мембрани и имат термично поддържащи функции на организма ни. Един грам мазнини е равен 9 калории. Мазнините в нашето тяло се делят на няколко вида: триглицериди, фосфолипиди, холестер

Протеини - основният конструктор в тялото ни

Въпреки че протеините обикновено не са изцяло изключвани от диетите, все още има някои неясноти относно тяхната роля и необходимост. Да започнем с факта, че протеините са от съществено значение за организма ни, като основен елемент. Те играят ключова роля в растежа, поддръжката и възстановяването на тъканите.

Молекулите на протеините са образувани от 20 различни вида аминокиселини, които могат да бъдат разделени на три категории: заменими (тези, които организмът може да синтезира сам), незаменими (тези, които трябва да бъдат доставени чрез храната, тъй като тялото не ги произвежда) и условно-незаменими (тези, които организмът може да синтезира при определени условия).

Въглехидрати - предпочитаният източник на енергия

Въглехидратите винаги остават предпочитан източник на енергия за организма ни. Те са съставени от захарни молекули и участват във всичко - от физически до умствени дейности, които извършваме през ежедневието си.

Въглехидратите могат да бъдат разглеждани в две основни категории: прости и сложни. Простите (или бързите) въглехидрати се разграждат бързо от организма и предоставят моментален прилив на енергия. Този тип въглехидрати обаче имат и своите недостатъци - причиняват колебания в нивата на кръвната захар. Примери за такива храни са захар, бял хляб, сладкиши и др.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay