Полезни храни по време на бременност

Опитайте се да устоите на желанията си за нездравословни продукти

29.09.2023 | 18:22 Редактор: Толя Стоянова
Полезни храни по време на бременност

Бременността е един от най-магическите периоди в живота на всяка жена и тогава нейното тяло вече не е само неин дом. Невероятното чудо на живота не може да бъде обяснено, то трябва да бъде изпитано! Хормоналната буря, която се разразява в тялото ви, може да ви накара да промените хранителните си навици. Но ви съветваме да се опитате да устоите на желанията си за нездравословна храна и да предпочетете продукти, които ще допринесат не само за вашето здравословно състояние, но и за това на вашето бебе. А ето и няколко предложения:

Бобови култури

Бобовите растения са с високо съдържание на фибри, а в състава на някои от тях влизат и желязото, магнезият и калият. Освен това те са страхотни растителни източници на протеини, калций, фолиева киселина и други. Това ги прави ценно допълнение към вашата диета. Фолатът, който се съдържа в тях е много ценен както за вас, така и за вашето бебе.

Яйца

Яйцата са предпочитана храна за всички, които тренират редовно, тъй като са един от най-популярните източници на протеини. Но освен това, в състава им влиза и холинът – вещество, което е жизненоважно по време на бременност и подпомага развитието на мозъка и гръбначния стълб на бебето.

Горски плодове

Освен със страхотния си вкус, горските плодове ще ви изумят и с полезните си вещества. Те съдържат полезни въглехидрати, витамин C, фибри и антиоксиданти. Именно те са предпочитаните плодове в режими с нисък прием на въглехидрати, тъй като техният гликемичен индекс не причинява драстични покачвания в нивата на кръвна захар. 

Авокадо

Здравословните мазнини, които се съдържат в авокадото помагат за изграждането на кожата, мозъка и тъканите на вашето малко бебе. Освен това то съдържа и антиоксиданти, витамини от B групата, витамин К, калий, мед, витамин Е, витамин C и др. 

Четете цялата статия в az-jenata.bg

Снимка: Рexels