Какви са причините за болки в корема по време на бременност?

Важно е да консултирате с гинеколога си незабавно

20.09.2023 | 10:26 Редактор: Искра Ангелова
Какви са причините за болки в корема по време на бременност?

Болката в корема по време на бременност може да изплаши всяка бременна жена. Обикновено появата на болки в коремната област се свързва с опасни за бебето и майката състояния. За да се вземат навременни мерки е важно да се консултирате с наблюдаващия бременността лекар колкото се може по-скоро след поява на болката, особено ако е силна и интензивна.

Силните болки в коремната област по време на бременността могат да са причинени от сериозни състояния

Спонтанен аборт

Спонтанният аборт е една от най-честите причини за коремна болка през бременността. При изгубване на плода е възможно не само да се появи болка в корема, но и кървене, спазми, кръвоизлив. Налага се веднага да се консултирате с лекар, ако тези оплаквания се появят.

Преждевременно раждане

Ако болките в корема се появят в края на втория или по средата на третия триместър, вероятността да раждате преждевременно е голяма. Отново е важно незабавно да потърсите лекарска помощ и да се консултирате със специалист, който да предприеме необходимите мерки в зависимост от етапа на бременността, в който се намирате.

Прееклампсия

Прееклампсията представлява високо кръвно налягане по време на бременността. Това състояние е застрашаващо живота на майката и бебето, затова налага постоянен лекарски контрол и наблюдение. При високи стойности на кръвното налягане е възможно да се появи болка в корема. Ако я усетите, дори да не знаете, че страдате от прееклампсия, е важно веднага да се консултирате с наблюдаващия бременността гинеколог.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.