Защо е важно да посетим зъболекаря по време на бременност?

Важно е освен профилактика, да се извърши и лечение на зъбите и зъбодържащите тъкани при необходимост

15.08.2023 | 23:00 Редактор: Михаела Кирилова
Защо е важно да посетим зъболекаря по време на бременност?

Посещението на стоматологичен кабинет по време на бременността обикновено се избягва от жените. Причината най-често е липса на оплаквания, но орална профилактика през този период е необходими заради някои особености, свързани с хормоналните промени при жената, влияещи и на денталното ѝ здраве.

Важно е освен профилактика, да се извърши и лечение на зъбите и зъбодържащите тъкани при необходимост. Кариесите и/или възпалението на венците са места, които са постоянен буфер на различни микроорганизми. Те от своя страна могат да са причина за много усложнения, както от орално, така и от системно естество.

Профилактичен преглед и установяване на състоянието на зъбите и венците

Защо е важен профилактичният преглед? Той е единственият сигурен метод, при който бременната може да установи състоянието на всички структури в устата. Това е от голямо значение, тъй като промененият хормонален баланс може да доведе до значително ускоряване в развитието и повишаване на тежестта на вече налични проблеми. Бременността сама по себе си не следва да създава проблеми при здрави и добре поддържани тъкани, но дори малък кариес или междузъбно пространство със зъбен камък могат да причини болка, дискомфорт, подуване, разклащане на зъб, а при тежки случаи може да се стигне и до загуба на зъб.

При повръщане и силни киселини

Важно е при наличие на повръщане и киселини по време на бременност да се посети лекар по дентална медицина, тъй като повишената киселинност в устата води до деминерализация на твърдите зъбни тъкани. Това се усеща от пациентките като повишена зъбна чувствителност, а в устата могат да се наблюдават изтрити зъбни повърхности най-вече при горните предни зъби.

Разговор и информация за поддържане на орална хигиена на бебето и значението на различните методи на хранене за развитието на дъвкателния апарат и говора. Важно е всяка бременна да получи навременна и пълна информация за поддръжката на оралното здраве на своето дете. Оралната хигиена започва по един или друг начин още от раждането, нараства след пробива на първото зъбче. Кърменето и приемът на мляко от бутилка са двата основни начина за хранене на новороденото. Важно е да се запознае всяка бъдеща майка с ползите от кърменето, за вида на биберон и залъгалка, които да се изберат.

Повече по темата прочетете в puls.bg

Снимка: Pexels