Как жената трябва да се подготви за бременността?

Подготовката трябва да започне поне три месеца преди активните опити

28.07.2023 | 11:01 Редактор: Тодор Петров
Как жената трябва да се подготви за бременността?

Подготовката на тялото е първата стъпка от процеса по забременяването. Когато една жена планира и се подготвя за бременност, е важно да е в най-доброто възможно здраве, за да подобри шансовете си за забременяване и да намалите рисковете за самата бременност. 

При планиране на бременност подготовката трябва да започне поне три месеца преди активните опити. Това е така, защото отнема около 90 дни, за да узреят и овулират яйцеклетките.

От голяма важност е всяка жена да започне проследяване на менструалния си цикъл и всички симптоми, които изпитва за период от няколко месеца, за да може да идентифицира фертилния си прозорец и да знае кога шансът за забременяване е най-голям.

При използване на определени форми на хормонална контрацепция, може да отнеме известно време, докато циклите се върнат към нормалното и овулацията отново се възстанови.

Да бъдеш физически активен, докато се подготвяш за и по време на самата бременност, може да извлече ползи за бременността и дори може да улесни раждането. Но не бива да се прекалява. Прекомерните физически упражнения могат да нарушат менструалния цикъл или да го спрат напълно (това се нарича хипоталамична аменорея) и неизбежно може да направи опитите за зачеване по-трудни.

Умерените физически упражнения могат да помогнат за намаляване на риска от определени здравословни състояния, които могат да причинят проблеми, свързани с бременността, като диабет, високо артериално налягане и сърдечни заболявания.

При планиране на бременност трябва да се обмисли приемането на фолиева киселина най-малко три месеца преди да започване на опитите. Фолиевата киселина, или фолатът, естествената форма на фолиева киселина, намираща се в храната, е един от витамините от група В - витамин В9. Фолиевата киселина намалява риска плода да се води с дефект на невралната тръба, състояние, при което мозъкът и гръбначният мозък на бебето не се образуват нормално, което се наблюдава в случаите на спина бифида.

Четете повече по темата в puls.bg