Защо коремът ни се подува и изпитваме дискомфорт след хранене?

Една от причините може да е, че се ядем прекалено бързо

09.08.2023 | 20:02 Редактор: Вяра Димова
Защо коремът ни се подува и изпитваме дискомфорт след хранене?

Подуването на корема и появата на газове са мъчителен проблем, с който много хора се сблъскват. Това носи не само дискомфорт, но и може да повлияе негативно на всички дейности през деня. Ако коремът ви се подува веднага след хранене, това може да се дължи на някои от следните фактори:

Ядете прекалено бързо или твърде много

Сдъвкването на храната е от голямо значение за нейния правилен разпад и качественото усвояване на хранителните вещества. Някои от тях, като простите захари например, се усвояват още в устната кухина по време на щателното дъвчене. Активират се определени храносмилателни ензими, които насищат слюнката и спомагат за извършване на този процес.

Ядете храни, които предизвикват газове

Някои храни могат да предизвикат поява на газове и усещане за разпъване. Сред тях са зеленчуците от семейство Кръстоцветни (зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, кейл), изкуствени подсладители, храни с високо съдържание на фруктоза (преработени храни, сладкиши, десерти, вафли, бонбони). Тези храни и вложените в тях съставки са трудни за обработка от организма на някои хора и причиняват коремен дискомфорт.

Имате гастроинтестинален (храносмилателен) проблем

Синдромът на раздразненото дебело черво е една от възможните причини за подуване, газове и други видове дискомфорт в корема веднага след хранене. Лактозна нетолерантност, цьолиакия, глутенова чувствителност са също сред възможните причинители на това състояние.

Запек

Много хора страдат от констипация или запек. Една от честите причини за появата му е слабата перисталтика на червата.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay