Не забравяйте за тези плодове и зеленчуци през юли, ще ви заредят с енергия

Кайсиите съдържат витамин А, витамин C, витамин Е, калий, мед, манган, магнезий

20.06.2023 | 23:05 Редактор: Вяра Димова
Не забравяйте за тези плодове и зеленчуци през юли, ще ви заредят с енергия

Според мнозина фитнес експерти и дори шеф готвачи, най-полезните храни, които можете да консумирате са сезонните. Те ще заредят тялото ви с нужните хранителни вещества и ще ви накарат да се чувствате невероятно. Кои продукти да хапвате през юли? Ето един кратък списък с няколко предложения:

Кайсии

Кайсиите са прекрасен плод, който освен с чудесен вкус ще зарадва сетивата ви и с редица ползи за здравето. В състава им влизат витамин А, витамин C, витамин Е, калий, мед, манган, магнезий и др. Те са богати на антиоксиданти, които могат да подпомогнат защитните сили на организма в борбата със заболявания, в това число диабет и сърдечносъдови проблеми. Редовната консумация на кайсии може да ви предпази от остеопороза и да облекчи запека.

Боровинки

Несъмнено те са едни от най-препоръчваните плодове за консумация по време на диета и можете да ги хапвате, ако спазвате нисковъглехидратен или дори кето режим на хранене. Боровинките са богати на антиоксиданти, които предпазват тялото ви от свободните радикали. Освен това те намаляват увреждането на ДНК молекулите, като по този начин забавят последствията от преждевременното стареене, предпазвайки ви от сериозни заболявания като рак.

Череши

Малко известен факт е, че черешите могат да ви помогнат при възстановяването ви след физическо натоварване. Според едно проучване, маратонци са показали много по-бързи темпове за възстановяване след употреба на сокове или смутита от череши преди и след бягане. Ако пък имате проблеми със съня, вкусните червени плодчета ще ви помогнат да заспите по-лесно и да се възстановите по-добре през нощта.

Краставици

Краставиците са може би една от най-нискокалоричните храни. Освен това, те съдържат хормон, който е необходим на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Наличието на стерол пък може да намали нивата на холестерола, а магнезият, калият и фибрите се грижат за регулирането на кръвното налягане.

Четете повече на az-jenata.bg.

Снимка: pixabay