Важно е да ядем лук, изключително полезен е за диабетиците

15.06.2023 | 21:52 Редактор: Искра Ангелова
Важно е да ядем лук, изключително полезен е за диабетиците

Видовете растения от рода лук са множество на брой и включват всички видове чесън, както и шалот и праз. Но най-популярният зеленчук от целия род е кромид лук. Харесван заради характерния вкус, който придава на всяко ястие.

Той може да бъде приготвен по различен начин - варен, на грил, сотиран, печен или пържен. Много рецепти включват лука без той да преминава през топлинна обработка - в суров вид зеленчукът има най-силно изразен свеж и леко лютив вкус.

От един лук до друг има големи разлики - според цвета най-често се намират жълт, бял и червен. Те се различават и по вкус - червеният лук има по-сладникав вкус в сравнение с жълтия.

Лукът има редица ползи за здравето. Зеленчукът може да укрепи организма с полезните си свойства и да го предпази от някои заболявания. 

Представяме ви няколко ползи за здравето от консумацията на лук:

1. Носи вода и фибри

Причината, поради която лукът се смалява така драстично при топлинна обработка, е високото му съдържание на вода. Една глава лук съдържа почти 90% вода, което го прави и ниско калоричен. В допълнение към това са и фибрите в него. Те се наричат фруктани и могат да спомогнат за подобряването на здравето на дебелото черво и намаляване на възпаленията и риска от рак.

2. Дава витамини и минерали

Витамини С, В9 и В6 са само някои от витамините в една глава кромид лук. От нея може да получите и калий, който помага на организма, като може да намали кръвното налягане и да подобри сърдечното здраве. Витамините също помагат по различен начин - те могат да укрепят функцията на имунната система (витамин С), да подпомогнат растежа на клетки и метаболизма (витамин В9) и някои са свързани с формирането на червени кръвни клетки (витамин В6).

3. Спомагат са намаляване на кръвната захар

Резултати от проучвания сочат, че лукът може да намали нивата на кръвна захар в организма. При болни от диабет тип 2 тези резултати са били значителни, което прави лукът идеална добавка към всяко ястие за диабетици.

Четете цялата статия в puls.bg.