Защо не трябва да изхвърляме сока от киселите краставички

В него се съдържат и пробиотични бактерии

15.06.2023 | 11:49 Редактор: Вяра Димова
Защо не трябва да изхвърляме сока от киселите краставички

Ако изхвърляте водата от киселите краставички, значи сте като много хора, които ги обичат, но не се замислят за нея и я смятат за отпадък. Всъщност водата от киселите краставички е нещо много повече от просто марината – тя има невероятно полезни свойства.

Защо не трябва да изхвърляте водата от киселите краставички и защо тя е толкова полезна?

Водата от киселите краставички е богата на електролити

Може да не ви се вярва, но водата от краставичките съдържа соли, които играят роля на електролити. Ако пиете вода от краставички, тя може да ви помогне да намалите крампите и болките в мускулите, да облекчите схващанията.

Носи енергия

Водата от киселите краставички може да ви подейства като енергийна напитка, защото в нея се съдържат полезни минерали, като натрий и калий, които освен електролити са и полезни за набавяне на енергия в клетките. Те съдействат за подобряване на работата на сърдечносъдовата и нервната система, като едновременно ободряват и възстановяват електролитния баланс.

За здрава чревна флора

В сока от краставичките се съдържат пробиотични бактерии заради процесите на ферментация. Те подобряват храносмилането и работата на червата. Пиенето на сок от краставички може да помогне за потискането на стомашно-чревни неразположения, раздразнени черва, разстройство, лошо храносмилане.

Ценен източник на антиоксиданти

Сокът от краставичките е богат на антиоксиданти, които имат свойството да намаляват вредното влияние на свободните радикали. Те потискат стреса в организма, намаляват риска от хронични, дегенеративни и ракови заболявания. Освен това забавят стареенето на кожата и клетките.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
от село
преди 10 месеца
да , но гражданите това не го знаят , а са изискани те :) Сигнализирай за неуместен коментар