За затлъстяване и хронични здравословни проблеми - изпробвайте хроно хранене

Пренебрегването на нашия биологичен часовник има своите отрицателни последици, някои от които са дългосрочни

28.05.2023 | 17:37 Редактор: Юлиан Христов
За затлъстяване и хронични здравословни проблеми - изпробвайте хроно хранене

Чували ли сте за хроно хранене? Най-общо казано при него човек яде според своя биологичен часовник. В основата му е връзката между консумацията и нашите естествени циркадни ритми, която е от голямо значение за здравето. 

Всеки от нас има вътрешен биологичен механизъм, който регулира телесната температура, съня, метаболизма и нивата на хормоните. Точно като часовник той ни кара да се събудим в определен час сутрин или да си легнем следобед за почивка. Когато ни се наложи да работим през нощта или да летим в различна часова зона, неведнъж сме изпитвали дискомфорт. Причината е, че се нарушава нашият биологичен часовник. Макар и  за кратко, благосъстоянието ни е нарушено, а основната причина за това, че тялото трябва да се нагоди към новите условия. 

Пренебрегването на нашия биологичен часовник има своите отрицателни последици, някои от които са дългосрочни. Това ни прави по-податливи на хронични заболявания като затлъстяване, диабет и проблеми със сърцето. 

Идеята да живеем в хармония с нашия вътрешен часовник на тялото е обект на много изследвания. Така постепенно се ражда така наречената хронотерапия, която е един вид съвременно лечение. При него съотстветствието с циркадните ритми е на преден план. Новото разбиране за това как работи нашият вътрешен часовник се използва за подпомагане на справянето със затлъстяването и други хронични здравословни проблеми, с които се сблъскваме. 

Повече по темата четете в tialoto.bg.

Снимка: pixabay.com