Билки помагат за стабилизиране на нивото на кръвната захар

Хипогликемичното действие имат кромид лук, чесън, главесто зеле

13.06.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Билки помагат за стабилизиране на нивото на кръвната захар

Диабетът е сериозно заболяване на организма, изискващо точна диагноза, правилно лечение и непрекъснат лекарски контрол. В този смисъл трябва да се подчертае, че самолечението с билки, тяхното продължително използване може да забави установяването на сериозно диабетно заболяване.

Преди откриването на инсулина хората по емпиричен път са стигнали до установяването на благоприятното действие на някои растения върху протичането и тежестта на заболяването. Днес едва ли може да се смята, че някакво средство от растителен произход би могло да замести инсулина при лечението на диабета, особено на тежкия диабет, диабета у млади хора, у деца и юноши.

Заедно с това трябва да се има предвид, че някои растения с доказана способност да снижават нивото на кръвната захар могат да бъдат полезни при леки форми на диабет заедно със спазване на подходяща диета. 

Някои от тези растения съдържат като активна съставка фитостеролови гликозиди (някои видове Ficus, африканската краставица и др.). Подобни гликозиди са намерени в листата на черната и бялата черница. 

Други растения имат активна съставка флавоноиди (например листата на маслината, плодната обвивка на фасула, листата на боровинките). Известно е хипогликемичното действие на растения, съдържащи органични серни съединения: кромид лук, чесън, главесто зеле.

Четете повече в Puls.bg.