Важно за диабетиците: Тези храни повишават нивата на кръвната захар

Избягвайте консумацията на сушени плодове и мляко

25.05.2023 | 13:11 Редактор: Вяра Димова
Важно за диабетиците: Тези храни повишават нивата на кръвната захар

Диабетът е едно от най-коварните заболявания, които могат да останат скрити задълго и да поразят много органи и системи. До голяма степен той се влияе от храненето, въпреки че храната не е единственият фактор, който може да го отключи. И все пак, от храната зависи дали кръвната захар и инсулинът ще се повишат или ще останат стабилни без резки скокове и спадове.

Когато имате диабет, някои храни са непрепоръчителни, други са направо забранени. Те повишават прекалено много и твърде рязко кръвната захар, което предизвиква вълна от негативни процеси в тъканите и органите. 

Бял хляб

Белият хляб и всичко приготвено от бяло пшеничено брашно е забранено при диабет. Белият хляб и тестото от бяло брашно имат много висок гликемичен индекс, което означава, че повишават рязко и прекалено кръвната захар.

Рафинираното бяло брашно е лишено от ценните фибри и протеини, съдържащи се в целите зърна, което го прави нездравословно както при диабет, така и по принцип. По същата логика белият ориз е непрепоръчителен при диабет за разлика от кафявия, черния и червения, които са пълнозърнести. 

Сушени плодове 

С плодовете като цяло трябва да се внимава, ако имате диабет. Но сушените плодове са по-скоро забранени и трябва да се избягват изцяло, защото те са много по-концентрирани откъм захарен състав от пресните. Това е така, защото при дехидратирането им захарите се концентрират и насищат в пъти повече, отколкото при пресните плодове. 

Мляко

Прясното мляко не е най-добрият избор при диабет. Млечните продукти повишават кръвната захар, защото съдържат въглехидрати и могат да влошат инсулиновата резистентност. Киселото мляко е изключение. От него можете да си позволявате по една чаша на ден.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay