Учени разкриха молекули, които се борят със затлъстяването и помагат при диабет

ETMD1 и NNAT са свързани с регулирането на топлината

27.04.2023 | 18:30 Редактор: Вяра Димова
Учени разкриха молекули, които се борят със затлъстяването и помагат при диабет

Две нови молекули могат да имат важна роля в изгарянето на мазнини в тялото, сочат учени от UC Дейвис Хелт, Калифорния. Така наречените LETMD1 и NNAT са свързани с регулирането на топлината, получена от горенето на определен вид клетки, и могат да служат за разработването на нови лечения против диабет и затлъстяване.

Мастната тъкан в човешкото тяло се състои от предимно два вида клетки. Белите адипоцити, още познати като мастни клетки, изграждат по-голямата част от мастната тъкан. Те служат основно за съхраняването на глюкоза и молекули мазнини от кръвта, оформяйки липиди (още наречени липидни капчици). 

Вторият вид клетки се наричат кафяви адипоцити, които са по-малки като размер от белите и не служат за съхранение на мазнини. Тези клетки могат да взимат глюкоза и мазнини от кръвта, за да генерира термогенни адипоцити, иначе казано - да произвеждат топлина в тялото. 

Съществува и трети вид мастни клетки, които са сравнително нови за науката и не са толкова познати - това са "бежовите" адипоцити. Това са клетки, които изпълняват функцията на кафявите адипоцити, но са разположени на места, привични на белите адипоцити. 

Причината, поради която „покафеняването“ е стимулирано от учените е, че при хора с високо съдържание на кафяви или бежови адипоцити има съществено понижен риск от заболявания, свързани със затлъстяване като диабет или сърдечни болести.

Четете повече в Puls.bg.