Защо не сваляме килограми, въпреки че се храним здравословно?

Липсват ни същински хранителни вещества

05.04.2022 | 17:20 Редактор: Жаклина Иванова
Защо не сваляме килограми, въпреки че се храним здравословно?

Постигането на идеалното мечтано тегло не е лесна задача. Спазването на диета е в основата на успеха в комбинация с повече физическа активност. Много хора залагат на принципите на здравословното хранене, без обаче да са напълно наясно с хранителните стойности на продуктите, съотношението между главните макронутриенти в една порция, както и за целия ден. Така, въпреки избора на иначе здравословни храни, отслабване не се постига. А в някои случаи, дори теглото може да се повиши.

Защо не губите тегло, въпреки че се храните здравословно? Къде може да грешите?

Не се храните толкова здравословно, колкото си мислите

На пазара вече има изключително голямо разнообразие от храни и продукти с етикет "здравословно". Това, че са без глутен, лактоза или животински продукти съвсем не означава, че са здравословни. Ако се вгледате по-подробно в етикетите им, ще откриете колко добавена захар под различни форми има в такива продукти. Ако наблягате предимно на тях в храненето си, именно скритите захари в тях могат да са причината да не отслабвате, а дори да напълнявате.

Липсват ви същински хранителни вещества

Празните калории са навсякъде, дори в "здравословните" храни и продукти на пазара. От решаващо значение е да избирате храни, съдържащи полезни протеини, мазнини и въглехидрати без подобрители и други вещества, особено нишестета, сгъстители, овкусители. Всички тези съставки повишават калорийната стойност на продукта, без реално да дават на организма нужните хранителни вещества.

Ако си набавяте макро- и микронутриентите, от които тялото реално има нужда за целите на функциите и процесите си, вие ще изпитвате значително по-малко глад и по-дълготрайна ситост.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК