Диета при акне - защо е толкова важна?

Изследванията не отричат връзката между акнето и начина, по който се храним

28.03.2022 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова
Диета при акне - защо е толкова важна?

Всяко акне е особено състояние на кожата, което не може да се овладее само с козметика. Трябва специална диета, защото изборът на храна е от решаващо значение за контрола на пъпките, омазняването и неприятните подутини по лицето и други части от тялото.

Диета при акне - защо е толкова важна?

Изследванията не отричат връзката между акнето и начина, по който се храним. Много често това, което консумираме, се вижда по лицето. Ако прекаляваме с преработените храни и мазнините в менюто, то е лъскаво и с неприятни пъпки.

За щастие, има не една диета при акне, с която може да контролираме някои промени в кожата. Разбира се, хубаво е човек да се консултира с дерматолог, който да му даде най-добрите съвети, които да следва. Но всички са на мнение, че преди скъпата и специализирана козметика, изключването на определени храни е за предпочитане.

Диета при акне - ето няколко вида, които да изпробвате:

1. Диета с нисък гликемичен индекс

Много проучвания установяват ефективността на диетата с нисък гликемичен индекс. Въпросната мярка е един вид класифициране на храните по ефекта им върху нивата на кръвната захар. Тоест, тези, които не водят до покачване, са с нисък.

Диета с нисък гликемичен индекс е подходяща при акне, защото намалява индекса на свободния андроген (контролира освобождаването на хормон, наречен андроген, който е една от основните причини за акне), като по този начин намалява тежестта на проблема. Това показва проучване, данните от което са публикувани в Acne Resource Center for patients.

Ако искате да пробвате тази диета при акне, е добре да наблегнете на храни като овесени ядки и трици; пълнозърнест хляб; кафяв ориз; сладки картофи; ядки; леща (червена и зелена); моркови; патладжан, броколи, гъби, домати... Всички те са с нисък гликемичен индекс и след приема им не повишават кръвната захар.

2. Диета с омега-3 мастни киселини

Друга полезна диета при акне, е тази, богата на въпросните антиоксиданти. Според изследване, публикувано в Lipids in Health and Disease, може да ядете храни, богати на протеини, за да получавате повече омега-3 мастни киселини. Те действат противовъзпалително и намаляват пробивите по кожата.

Риба като скумрия, херинга, сьомга; масло от черен дроб на риба треска; хайвер; ленено семе, орехи; чиа; соя; млечни продукти и зеленолистни зеленчуци. Това са храните, на които да наблегнете, за да се справите с акнето.

3. Диета с храни, съдържащи витамини A, D и E

Изследванията показват, че ретинолът (витамин А), помага при акне, ако се прилага локално. Според данните, цитирани от Stylecraze, той е изключително ефективен при пъпки – както при жени, така и при мъже.

Проучване от 2014 г., публикувано в Dermato Endocrinology, установява, че хората, които страдат от акне, имат ниски нива на витамин D. Когато започнали да увеличават приема му, се наблюдава подобрение. Тук обаче трябва да уточним, че мастноразтворимият витамин не действа еднакво добре при всички.

Витамин Е, заедно с витамин С, предотвратяват образуването на комедони и растежа на бактерии, причиняващи акне, пише Ncbi.

Сладък картоф; моркови, жълтъци; риба тон; сьомга; хайвер; гъби; спанак; авокадо; зехтин и домати. Това са храните, които да консумирате, за да си набавите витамини A, D и E и да се справите с акнето.

4. Диета, богата на антиоксиданти

Оксидативният стрес е една от основните причини за акне. Ниските нива на антиоксиданти в клетките са основната причина за образуването на пъпки. Въпреки това, ако дори след повишаването им те не изчезват, се консултирайте с дерматолог, защото може да има и по-тежки генетични фактори.

Червена боровинка, черница, годжи бери, къпина и боровинки; ядки пекан; кориандър; артишок; зелен чай, броколи... Това са малка част от храните, богати на антиоксиданти, на които може да разчитате.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК