Това са причините за сърбеж по цялото тяло

Когато почесваме участъци със сърбеж, ние изпращаме сигнали на мозъка за болка

11.03.2022 | 23:33 Редактор: Жаклина Иванова
Това са причините за сърбеж по цялото тяло

Сърбежът може да е наистина влудяващ. Когато ви сърби, имате желание да се чешете още и още, а това само влошава положението. Но когато сърбежът е по цялото тяло, това може да бъде истински кошмар. А може и да е сигнал за проблем, който може да се намира извън или вътре в тялото ви.

Кожата ни е уникален орган, който за разлика от всички останали органи в тялото, може едновременно да усеща както болка, така и сърбеж, според WebMD. Когато почесваме участъци със сърбеж, ние всъщност изпращаме сигнали на мозъка за болка. По този начин пренасочваме вниманието му от сърбежа към механизми на облекчаването му.

Още по-странното е, че когато се почесваме на дадено място, сърбежът може да се отклони и да се появи на друго място по кожата. Така всъщност актът на почесване предизвиква нов сърбеж на друго място, пише healthdigest.com.

Но какво означава, ако сърбежът е по цялото тяло, неистов е и не спира за дълъг период от време?

Източниците на сърбеж могат да се намират както извън кожата, така и под нея. Тоест, сърбежът може да бъде предизвикан от външни дразнения или от подлежащи заболявания и състояния вътре в организма.

Сред външните фактори, които биха могли да са причина за появата на сърбеж по цялото тяло, са насекоми, акари, ухапвания, допир до растения, суха кожа през зимата. Всички те могат да ви накарат да чувствате силен сърбеж по цялото тяло, според клиника Майо.

Сърбежът може и да е причинен от алергична реакция към вещество, докоснало или навлязло в тялото. Сърбежът може и да е контактен, например причинен от сапуни, шампоани, препарати, определени тъкани на дрехите.

Освен външните фактори за сърбеж има и някои възможни вътрешни причини, които могат да предизвикат силен сърбеж по цялото тяло. Какви могат да бъдат те?

Една от възможните причини е копривна треска. Тя се характеризира освен със силен сърбеж и с поява на червени подутини по кожата, които побеляват при натиск. Копривната треска може да се появи за кратко, но може и да се превърне в хронично състояние, траещо няколко седмици, според Американския колеж по алергиите, цитиран от healthdigest.com.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК