Не всички плодове са вредни при диабет

Полезни плодове за диабетици, които не повишават рязко кръвната захар

07.06.2023 | 07:56 Редактор: Михаела Димитрова
Не всички плодове са вредни при диабет

Диабетът е коварно заболяване, при което ограничаването на захарите и въглехидратите в храненето е от ключово значение за качественото управление на кръвната захар и инсулина. Плодовете са един от естествените източници на захари и въглехидрати, които въпреки полезните си свойства в голяма степен са забранени при диабет.

Сред плодовете обаче има и такива, които не повишават рязко кръвната захар и се считат за допустими за консумация при диабет, предимно в умерени количества. Преди всичко е важно да се отбележи, че плодовете съдържат и други ценни вещества, заради които не трябва да се отказвате напълно от тях. Те са богат източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти.

Ако не прекалявате с количеството плодове на порция и на ден, можете да си позволявате средно около една малка ябълка, половин банан, половин чаша горски плодове, един средно голям портокал например.

Внимавайте със сушените плодове, защото те съдържат няколко пъти повече концентрирани плодови захари от пресните. Те трябва да се консумират в много малки количества и в компанията на протеини и мазнини, които да забавят покачването на кръвната захар.

Горските плодове са сред най-бедните на захари плодове, което ги прави много подходящи за диабетици. Те са богат източник на фибри, антиоксиданти, витамин С. Едни от най-бедните на захари плодове са ягодите, грейпфрутът, лимоните, портокалите, боровинките. Те са с високо съдържание на фибри, които забавят покачването на кръвната захар. Прекрасен източник са и на антиоксиданти, витамини, минерали.

Внимавайте с прясно изцедените плодови сокове. Въпреки че те се считат за здравословни и полезни, всъщност са много по-концентрирани на плодови захари от самите плодове. Това означава, че изпиването на една чаша плодов сок може да повиши няколко пъти повече кръвната ви захар, отколкото изяждането на един цял плод.

Повече по темата прочете на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay