На какво може да се дължат болките в корема?

Неразположението около пъпа може да се дължи на преяждане с мазна храна

16.05.2023 | 21:57 Редактор: Вяра Димова
На какво може да се дължат болките в корема?

Коремните болки могат да са предизвикани от различни причини. Според това те имат определена локализация, острота и сила. В зависимост от това къде и как ви боли корем, можете да разберете какво предизвиква тази болка.

За какво могат да подсказват различните коремни болки?

Болки и спазми в долната част на корема

Появата на болки и спазми в долната част на корема обикновено е причинена от газове, подуване, усещане за разпъване и силен дискомфорт. Ако усещате тези оплаквания в долната област, вероятно червата ви са раздразнени. Може да е предизвикано от храна или от друго състояние, което да се консултира с лекар, ако оплакванията не отминават.

Болка ниско долу, поява на кръв при изхождане

Ако изпитвате натрапчиви, остри или силни болки ниско долу в корема и ако те са придружени от кръв при изхождане, това определено е състояние, което да се консултира с лекар. Подобни оплаквания могат да са причинени от сериозни състояния на стомаха и червата, като язва, възпаления на дебелото черво, болест на Крон, в по-тежки случаи дори рак.

Болка около пъпа

Болките около пъпа могат да са вследствие на различни причини. Хранене с мазни храни и обилни порции може да е в основата на натрупване на мастни отлагания в тъканите, което да доведе до оплаквания в тази зона. Постоянно появяващите се болки около пъпа могат да подсказват и за камъни в жлъчката.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay