Големият корем може да се окаже много опасен

Той е индикатор за редица заболявания

14.04.2023 | 12:38 Редактор: Тодор Петров
Големият корем може да се окаже много опасен

Коремът дори при нормално телесно тегло показва наличие на риск от сърдечно заболяване. Има мазнини, които не са толкова притеснителни като тези по бедрата и ханша на жените, но други алармират отдалече за предразположеността към сериозен здравословен проблем.

Затлъстяването в областта на корема не е безобидно, в който и да е случай. Оформянето на голяма талия, дори когато не може да се говори за наднормено тегло и затлъстяване, е индикатор за риск от сърдечносъдово заболяване, метаболитен синдром и кратка продължителност на живота според Американската кардиологична асоциация. 

Най-лесният начин да установим доколко опасен е коремът е чрез измерване обиколката на талията. За коремно затлъстяване се приема, когато тя е над 102 см за мъжете и над 88 см за жените. Разбира се, не трябва да се пренебрегва и Индексът на телесна маса - съществуват достатъчно приложения в интернет и дори в смартфоните, които при въвеждане на килограми и ръст могат да посочат дори дали теглото не е на границата на нормата.

Срещу излишните висцерални мазнини можем да се борим с физическа активност. За целта обаче са необходими занимания със спорт пет пъти седмично, като резултати могат да се видят в зависимост от натрупването и вида натоварване след 12 до 52 седмици.

Четете повече в Puls.bg

Снимка: Pixabay